Тайм-менеджемент: Як навчити дитину раціональному використанню часу

Проблема ефективного використання часу є найбільш актуальною як для дорослих, так і для дітей. Та якщо зріла людина в змозі сама дати собі раду, то дітлахи не вміють планувати та раціонально використовувати час, не можуть своєчасно виконувати певні завдання, поставлені вчителями або батьками, вони не здатні самостійно розібратись з їх пріоритетами. Дітям іноді дуже складно зосередитися на виконанні однієї справи, і, що найчастіше буває, вони підвладні внутрішнім і зовнішнім відволіканням.

Проте кожні люблячі батьки здатні навчити свою дитину максимально ефективно використовувати свій час, забувши про всілякі лінощі та небажання. Наша задача виховати покоління, яке з самого малечку буде самостійно планувати свої дії, сумлінно працювати та від душі відпочивати. Займаючись виховання дитини, необхідно пам’ятати про те, що саме у віці семи-восьми років закладається фундамент, на якому усе життя зростатиме особистість. І, яким буде цей фундамент, залежить лише від вас, батьки. Тож дуже важливо не проґавити цей час і прикласти зусилля, аби прищепити улюбленому чаду звичку до планування власного часу.

Починаючи навчання тайм-менеджменту, важливо враховувати вікові особливості “учня”. І найбільш доречною формою для цього неважкого, на перший погляд, процесу підійде форма гри. Не намагайтесь примушувати дитину та нав’язувати свої правила. Не гнівайтесь, не сваріться, розмовляйте звичайним тоном. Якщо у дитини щось не виходить відразу, просто поясніть, який саме результат вона повинна отримати. Опановуйте правила тайм-менеджменту разом, наведіть приклади з власного життєвого досвіду. Аби полегшити процес навчання, не лякайтеся вдатися до домовленостей або невеликих суперечок.

Закладати звичку тайм-менеджменту необхідно з планування справ на майбутній тиждень. Попросіть дитину скласти план дій на кожен день, враховуючи вихідні. Обговоріть разом із дитиною кожен пункт зі списку, а потім обов’язково похваліть за вправне виконання цього завдання. Обов’язково розкажіть дитині про пріоритетність певних справ. Позначте завдання, які потребують більше часу та уваги, червоним кольором, а забавки та відпочинок – іншим. З’ясуйте, які справи дитині подобається виконувати менш за все, та виконуйте їх разом. Пам’ятайте, що необхідно чергувати різні види діяльності. Після довгої та плідної розумової діяльності зробіть перерву для веселого й активного відпочинку. З таким ритмом ефективність виконання будь-яких завдань стане набагато вище.

Вивчення тайм-менеджменту добре впливає на настрої у родинному колі. Суспільна справа та мета дуже згуртовує сім’ю, бо опановуючи тайм-менеджмент, ви, усі разом, започатковуєте та вкорінюєте власні життєві цінності. Тоді планування вашої дитини буде залежати від поставлених цілей, які, у свою чергу, орієнтовані саме на родинні цінності.

Освоєння тайм-менеджменту завдання не з простих, навіть для дорослої людини. Починайте здобування корисних звичок разом із дитиною і вже дуже скоро Ви помітите, що Ваш малюк стає самостійним, дисциплінованим і пунктуальним.