Правила поведінки в екстрених ситуаціях

Усім відомий той факт, що батьки зобов’язані навчити дитину правилам поведінки в екстрених ситуаціях. Це першочергове завдання, яке не може терпіти відкладання. Дитина повинна знати ці правила з раннього віку, щоб в будь-який несподіваній ситуації не розгубитися та прийняти правильне рішення.

Навчити дитину правилам поведінки в екстрених ситуаціях не так просто, як здається, адже рівень розвитку пізнавальних здібностей у дітей може різнитися. Однак існують певні правила, дотримуючись яких, ви навчите дитину, як повести себе в тій чи іншій непередбаченій ситуації. Головне постійно дотримуватися цих правил. Розглянемо їх докладніше.

Поясніть, що екстрена ситуація поняття відносне
Розкажіть дитині, які ситуації є екстреними та вимагають від неї негайних дій, а які ні. У дитини може бути абсолютно інше розуміння екстрених ситуацій, тому вам потрібно проявити винахідливість і дати їй правильний погляд на певні моменти.
Щоб це зробити, розповідайте історії про всілякі непередбачувані ситуаціях, пропонуйте читати відомі правила поведінки в таких випадках. Дитині потрібен час, щоб вивчити такий великий обсяг інформації, тому запасіться терпінням.

Переконайте дитину, що знання екстрених телефонних номерів є обов’язковим для збереження власної безпеки
Коли дитина дізнається про існування телефонних номерів, за якими слід дзвонити в екстрених випадках, існує імовірність, що вона може не сприймати це з належною серйозністю. Ви повинні переконатися в тому, що дитина знає ці телефонні номери напам’ять і не переплутає їх. Також поясніть, що цими номерами слід користуватися тільки в дійсно екстрених випадках.

Навчіть дитину, як правильно спілкуватися по телефону з диспетчером: дитина повинна повідомити свою адресу або місцезнаходження, сказати, з ким вона знаходиться, якщо поруч з ним хтось є, і описати, що сталося. Акцентуйте увагу на те, що дитині обов’язково необхідно слідувати вказівкам диспетчера.

Давайте дитині чіткі інструкції
Дитина повинна чітко знати основні правила, як діяти в екстрених ситуаціях, поки не прийде допомога. Для цього потрібно описувати різні ситуації, які можуть статися, а також розповідайте, що вона повинна робити в таких випадках. Пояснюйте правила поведінки дуже чітко та зрозуміло. Якщо ви самі не впевнені в тому, що ви говорите, дитина не буде слідувати вашому керівництву.

Тренуйте навички в ігровій формі
Знати правила поведінки в екстрених ситуаціях добре, але діти також повинні вміти застосовувати їх на практиці. Щоб дитина не розгубилася в складній ситуації, грайте її за ролями. Під час такої рольової гри давайте дитині можливість впоратися з екстреною ситуацією самостійно.

Рольові ігри допомагають дитині відчути реальну обстановку, з якою вона може зіткнутися в екстрених випадках. Знаходьте час для таких ігор щотижня це навчить дитину відповідальної поведінки.

Не лякайте дитину
Ваше завдання чітко пояснити дитині, що вона повинна робити в екстрених ситуаціях, але постарайтеся не налякати дитину під час бесіди. Не будьте надмірно емоційні, пояснюючи правила поведінки. У іншому випадку дитина може почати панікувати та не запам’ятає ці правила. І тоді в екстрених випадках їй буде важко мислити раціонально.