IT для дітей: вивчення програмування в школі

«Тато айтішнік, а мама блогер» ― таке нерідко можна почути від дітей, коли їх запитують про професії батьків. Та ці ж самі батьки в своєму дитинстві про такі професії й чути не чули, навіть слів таких не знали. Про що це свідчить? Так, світ не стоїть на місці, і чимдалі, то швидше він розвивається. Сучасна молодь прагне не відставати. А чи задовольняють це бажання освітні заклади, у яких нашим дітям доводиться навчатися?

Інформатика як предмет була включена до шкільної програми ще в 1985 році й існує до сьогодні. Але на цих уроках і досі вчать другокласників, наприклад, користуватися комп’ютером: як створити/відкрити папку, як відкрити браузер, як працювати у Word-і… Люди! Адже сучасні діти знайомі з комп’ютерами, планшетами та смартфонами ще з візочка. Половина дітей, особливо хлопці, хочуть стати «айтішніками», тобто програмістами. Та й самі батьки бачать майбутню професію своїх дітей у сфері програмування. Це й не дивно, але ж за прогнозами  спеціальностей майбутнього найбільш затребуваними галузями будуть: IT, робототехніка, біологія, хімія.

То чи потрібне програмування в школі?

«Звісно ж! Куди без нього?!» ― такою буде відповідь переважної більшості батьків і дітей. Та, на жаль, не всі державні школи можуть забезпечити гідний рівень технічного оснащення, кваліфіковані кадри й програму навчання IT, яка б відповідала сучасності.

На щастя, в Харкові існують курси та школи програмування для дітей, де навіть першокласники вже можуть почати опановувати різні мови програмування, 3-D технології й основи робототехніки.

Набагато кращі справи з уроками інформатики й програмування в приватних школах, бо вони можуть забезпечити хоча б достатню кількість навчальних комп’ютерів. Крім того, приватні школи вільні обирати власні методики навчання. Один із таких закладів ― школа «Ранок» ― представляє себе як інноваційний освітній простір, школу новітніх технологій для сучасних дітей. І не просто представляє, а доводить в реальності.

Кожний кабінет школи оснащений інтерактивними панелями EdPro, англійську там викладають на платформі Кембріджського університету і, звичайно ж, комп’ютерний клас містить достатню кількість машин для практичної роботи. Оскільки учнів у класі мало (до 15 осіб) і вчитель застосовує індивідуальний підхід до навчання, то дітей на уроках інформатики навчають саме тому, що їм невідомо, цікаво та знадобиться в майбутньому. І звичайно ж, педагоги постійно вдосконалюють свої знання, запроваджуючи потім новітні IT технології в навчальний процес. У старших класах викладають програмування на Python і С++. До речі, на базі школи є секція з програмування для дітей. Дуже зручно для батьків, адже айті курси розташовані прямо в школі, де навчається дитина, й не треба її додатково кудись возити. На курсах діти поглиблено навчаються програмування з нуля, опановуючи різні мови програмування.

Яку професію оберуть наші діти? Вирішувати їм, а наше завдання ― забезпечити їх для цього всім необхідним і показати максимальні можливості цього світу.

Авторка. Анастасія Коноплян