10 порад, щоб допомогти підлітку розвинути впевненість у собі

«Вийди з моєї кімнати», «Я сам знаю, як мені краще», «Не вчіть мене жити» – такі висловлювання нерідко чують батьки дитини-підлітка. Куди поділися ті хлопчик, або дівчінка, що тількі-но міцно обіймали, шепотіли на вушко свої секрети, розповідали сни?

Підлітковий вік один з найскладніших етапів формування людини, тому батькам дуже важливо мати правильну стратегію поведінки, щоб допомогти дитині подолати складнощі, пов’язані з гормональними сплесками, розвинути впевненість у собі. При цьому не втратити зв’язок з підлітком та залишитись авторитетною фігурою з власними кордонами.

Звичайно, багато порад можна прочитати в інтернеті, подивитись фільми, як поводити себе з підлітком, але  все ж таки жива розмова з фахівцем, більш дієва.Буває достатньо однієї-двох зустрічей, щоб успішно скорегувати подальшу поведінку. У школі «Ранок» проводять не тільки індивідуальну роботу з дітьми та батьками, а й регулярно влаштовують просвітницькі заходи з турбуючих тем. Наприклад, Вікторія Кравець, психолог, гештальт-терапевт, коуч, координатор програм лідерства, проводить майстер-класи з ефективного виховання. Користуючись власним досвідом та напрацюваннями всесвітньо відомих психологів-науковців, у школі допомагають процесу дорослішання дитини, а батькам отримувати задоволення від відносин з сином, або донькою.

Отже, 10 порад, які допоможуть підлітку розвинути впевненість у собі:

  1. Уникайте критики. Принаймні, намагайтеся висловлювати критичні зауваження якомога менше. Підлітки часто приймають критику за спробу присоромити їх, або глузування. Тому, якщо вам щось дуже не подобається у поведінці дитини, знайдіть час, щоб спокійно і доброзичливо про це поговорити.
  2. Демонструйте повагу. Не ставтеся до проблем та страхів підлітка, як до дитячих капризів. Не дозволяйте собі моралізаторства та зарозумілого тону.
  3. Заохочуйте творчість. Людині важливо досягати успіху в тому, що вона любить, а якщо при цьому її підтримують рідні та близькі, то це придає сил та наснаги.
  4. Зовнішність не має значення. Переконати дитину, що здоровий глузд, вміння відстояти власну думку, гігієна, внутрішні опори – ось запорука успішної соціалізації, впевненості у собі. А не зовнішній лиск та наслідування примхам модних тенденцій.
  5. Підтримуйте дитину, коли в її житті стається неприємність. Коли діти стикаються з неприємностями, батьки повинні нагадати, що на шляху до успіху можуть траплятися і невдачі, але, навіть, якщо у підлітка щось не виходить, не слід  цим докоряти.
  6. Помилки, як життєвий досвід. «Якщо ви вчитесь на помилках, то зміцнюєте впевненість у собі» – стверджує психолог Карл Пікарт.  І якщо батьки сприймають помилки, як можливість удосконалюватись, то й дитина зможе цього навчитись. Не старайтесь завжди захистити дитину від невірних кроків,щоб наступного разу вона змогла по-іншому вирішити те чи інше питання.
  7. Дозвольте дитині діяти так, як дозволяє її вік. Прагнення дитини робити так, як роблять батьки, може серйозно перешкоджати її самоствердженню. Відповідання чиїмось очікуванням, може знизити впевненість у собі.
  8. Самостійно вирішувати посильні проблеми. Надмірна батьківська допомога може перешкоджати розвитку впевненості в собі, адже бере початок від з’ясування всього самостійно.
  9. Вчить підлітка бути сильним. Навчіть дитину стримувати негативні емоції до певної міри, не втрачаючи холоднокровності. Допоможіть йому виробити імунітет на образи чи обзивання однолітків, або інших людей.
  10. Звертайтесь за професійною допомогою. Якщо не допомагає вирішення проблеми на сімейній раді, з родичами, то краще звернутися до практикуючого психолога. Запевніть дитину, що цього не варто соромитись, або уникати. Психолог, це як будь який інший лікар, хто допомагає людині подолати складнощі життя.

Не забувайте, що впевненість у собі – один з найкращих подарунків, які батьки можуть зробити своїй дитині.