Домашні улюбленці: так чи ні?

Досить часто батьки постають перед вибором, заводити домашню тварину для дитини чи ні?

Справа в тому, що з появою в сім’ї вихованця-улюбленця, відразу ж виникає безліч питань і деяких проблем. Тому ми радимо все заздалегідь добре продумати. Водночас варто взяти до уваги те, що присутність у житті дитини домашнього улюбленця, допомагатиме виховувати та розвивати в дитині такі якості, як відповідальність, турбота, чуйність, доброта і терпіння. Ми дотримуємося думки про те, що домашня тварина, скоріше більше корисно, ніж шкідливо.

Перш за все, батькам необхідно пояснити малюку, що якщо в їхній родині з’явиться домашня тварина, про яку він так мріє, то звіреня буде вимагати окремої уваги до себе, догляду та турботи. Дайте зрозуміти дитині, що саме вона буде піклуватися і доглядати улюбленця.

Дуже важливо, аби дитина добре розуміла про відповідальність, яка лягає на неї з появою домашньої тварини, і про обов’язки, які потрібно буде виконувати. Перед остаточним прийняттям рішення, ми радимо організувати прогулянку по місту разом з дитиною. Покажіть дитині бродячих тварин — собак або котів, і на їх прикладі поясніть, що вони теж були колись домашніми улюбленцями, але це було всього лише тимчасовою примхою людини, а потім їх просто залиши на вулиці. Це дозволить малюку зрозуміти важливість життя тваринки, і можна буде гарантувати, що в майбутньому дитина не зробить подібних вчинків.

Дитина повинна розуміти, що тепер у її звичайному графіку з’являться істотні зміни. Наприклад, якщо Ваша дитина хоче цуценя, їй слід знати, що з собакою потрібно буде гуляти як мінімум два рази на день. Придбайте відповідну літературу про домашніх вихованців і почитайте її разом з ним.  Перші тижні після придбання допомагайте дитині доглядати тваринку. Так малюку буде більш зрозуміло, що, коли і як потрібно робити.

Нормально і те, що дитина може захотіти будь-яку вподобану тварину, котика, собачку, кролика або ящірку. Тому, при виборі тварини обов’язково потрібно враховувати вік дитини.  Дітям дошкільного віку, краще буде виховувати котика: його просто привчити до лотка, не потрібно гуляти, можна грати і брати кошеня на руки. Обов’язково поясніть дитині, що навіть маленьке кошеня може показувати кігтики, може подряпати і вкусити, особливо якщо застосовувати до тварини насильство. Догляд за твариною в ранньому віці найбільш корисний для розвитку дитини. Цей досвід  викликає позитивні емоції та допомагає відкривати найкращі якості людської натури.

Для підростаючої дитини до 7 років можна подарувати кролика або хом’яка. Трохи старшим школярам, учням початкових класів, можна довірити собаку. Але дитина повинна розуміти, що собаку потрібно не просто вигулювати по два рази в день, її ще потрібно виховувати, і робити це правильно. Можна робити це самостійно, а можна записатися в кінологічний клуб на курси, де допоможуть досвідчені собаківники. Не буде нічого дивного в тому, що Вашій дитині можуть припасти до душі, наприклад, акваріумні рибки. Це дуже цікаве і тонке захоплення, і тому більш відповідним воно буде для середнього підліткового віку 12-14 років.

Шановні батьки, пам’ятайте, що рішення про те, що б завести домашню тварину, обов’язково має бути продуманим, зваженим і прийнятим всіма членами сім’ї. Якщо домашній вихованець купується для дитини, не потрібно брати на себе всі обов’язки по догляду за твариною, але допомагати малюку також треба. Як буде жити, і відчувати себе вихованець у Вашій родині, чи буде він дарувати щастя і приносити радість Вам і Вашій дитині, буде цілком залежати тільки від його господарів. Поясніть малюку значення виразу «ми у відповіді за тих, кого приручили». І тому, беручи у родину тваринку, пам’ятайте про високий ступінь відповідальності  та турботи.