Дитячі винаходи, що змінили світ

Ви здивуєтеся, але дуже багато з того, чим ми користуємося щодня, придумали саме діти: від калькулятора до зарядки для телефону! 

Водні лижі

Відсутність ідейних кордонів у дітей часом народжує речі, придумати які дорослі просто не в силах. Так, 18-річний підліток Ральф Самуельсон одного разу задався питанням: «Чому лижі їдуть лише по снігу?»

У якості альтернативи снігу була обрана вода, на яку він, власне, і поставив зимові лижі. Згодом конструкція удосконалилася, лижі стали ширше, кріплення зазнали певних змін. А місцеві хлопці, випробувавши винахід, перебували в дикому захваті.

Однак запатентувати свій винахід молодому американцеві так і не вдалося, проте в історію він увійшов як перший водний лижник світу.

Калькулятор

Інтелектуальне пошуки XVII століття призвели до появи величезної кількості новаторських ідей. Однією з них стала перша обчислювальна машинка. Простіше кажучи, калькулятор.

Винайшов його відомий Блез Паскаль, ім’я якого сьогодні все більше згадують з мови програмування PASCAL. 18-річний винахідник вирішив допомогти своєму батькові, збирачеві податків, і спростити його роботу. Юнак сконструював незвичайну машину, яка могла оперувати великими числами. Однак ця новинка під скромним ім’ям Pascaloine нікого не зацікавила, і перший в історії калькулятор змушений був ще три століття пролежати на полиці.

Дитячі автомобілі

Дитячі машинки з супермаркету, на яких малюки розсікають між стелажів і полиць, на перший погляд, винахід не найяскравіший. Однак історія їх створення вражає своєю теплотою. Сталася вона наприкінці минулого століття в одній з американських дитячих лікарень. Шестирічний Спенсер Уейл ніяк не міг усидіти на місці і замість того, щоб у черговий раз діставати батьків істериками з приводу лікарняної нудьги, хлопчик просто запропонував зробити крапельницю, що рухатиметься.

Ажіотаж навколо ідеї Спенсера швидко набрав обертів, завдяки чому і з’явилися перші лікарняні машинки, всередині яких була захована крапельниця і система пересування. Лише через декілька років підприємливі маркетологи інтегрували цю задумку в магазини, радуючи діточок і позбавляючи їх батьків від зайвого клопоту.

Хутряні навушники

 У кінці XIX століття норовливий і талановитий Честер Грінвуд, хлопчик з багатодітної сім’ї, відправився з друзями на ковзанку. Мороз на вулиці стояв лютий, і вуха весь час замерзали, змушуючи хлопців раз у раз повертатися додому. Честер усім серцем ненавидів головні убори та шарфи. Хлопець умовив свою піти бабусю на угоду: спорудити щось, що гріє вуха, але при цьому не є ні шапкою ні шарфом, ні чим-небудь ще звичним для того часу.

Так до кінців дротяної петлі юний винахідник прикріпив по шматочку хутра та поставив цю конструкцію на голову. Саморобні навушники справили на його друзів таке враження, що 15-річного підлітка тут же нарекли місцевим «дизайнером» і попросили створити кожному з хлопців парочку унікальних навушників.

Снігохід

Канадський хлопець Жозеф Арман Бомбардьє наприкінці минулого століття, ймовірно, не любив американський автопром. У віці 15 років він розібрав старий батьківський форд і спорудив з нього перший в світі прообраз снігохода.

Конструкція вийшла незвичайною: двомісні сани з пропелером, що обертається за допомогою двигуна. Ще кілька спроб удосконалити свій снігохід привели до того, що снігохід став набагато стійкішим, у ньому з’явилося рульове колесо з ланцюгом, і, звичайно, більш зручні сидіння.

Практично в цьому виді за пару років снігохід і вийшов спочатку на державний, а потім і на світовий ринок. Сьогодні ж фірма відімені Bombardier виробляє ще й трамваї, поїзди і навіть літаки.