Відновлюємо сили після хвороби

Ще зовсім нещодавно дітлахи насолоджувалися канікулами, теплим сонечком і морем. Але не встигли всі натішитися літу, як вже закінчується вересень, що несе за собою осінню прохолоду, надмірну вогкість і, на жаль, сезонні застуди.

До того ж, з початком навчального року, перебування в дитячих колективах призводять до того, що різні інфекції частіше проникають до організму малюків.

Згадуючи дитячі захворювання, ми звикли акцентувати увагу на лікуванні. Хоча не менш важливим є правильне відновлення здоров’я малюка після хвороби. Що потрібно робити, щоб дитина якомога швидше стала знову активною та життєрадісною? Які профілактичні заходи рекомендують фахівці для зміцнення імунітету? Пропонуємо розібратися разом!

Зазвичай хвороба після свого відходу залишає імунітет організму зниженим. Головними ознаками ослаблення імунної системи дитини є:

  • млявість;
  • швидка стомлюваність;
  • погане самопочуття неможливість довго утримувати увагу;
  • підвищена чутливість до нових інфекцій.

Саме тому зміцнення імунітету після захворювань є надзвичайно важливим.

 

Для того, щоб Ваша дитина швидко відновилася після перенесеного захворювання, їй необхідно забезпечити:

Збалансоване харчування, яке дозволяє організму малюка отримувати всі речовини, необхідні для одужання. Краще давати продукти, які легко засвоюються та не дають додаткового навантаження на травну систему. У відновний період обов’язковими в щоденному раціоні є овочі та фрукти. Але ні в якому разі не можна перегодовувати малюка, намагаючись надолужити згаяне. Дитячому організму після хвороби буде дуже важко впоратися з великою кількістю їжі.

Провітрювання та підтримка вологості. Під час одужання дуже важливо, щоб у приміщенні, де знаходиться малюк, був доступ до свіжого повітря. Тому не забувайте провітрювати кімнату 2-3 рази на добу.

Поступове збільшення фізичної активності, яка стимулює всі системи організму, збагачує киснем клітини. Це призводить до стабілізації їх роботи і відновлення імунних сил. Але пам’ятайте, що великі навантаження відразу після хвороби дитині не потрібні (тому заняття в спортивній секції або танці краще відкласти на деякий час). Крім того, рухова активність може бути обмежена рекомендаціями лікаря при деяких хворобах.

Здоровий сон. Дитині має бути забезпечено повноцінний сон і денний відпочинок. Адже їх недолік заважає відновному процесу організму та зменшує бар’єрні якості імунної системи.

Прогулянки на свіжому повітрі. Коли дитина зміцніє, можна виходити на прогулянку, трохи пограти в м’яч або інші рухливі ігри. Однак слід обов’язково стежити, щоб малюк не пітнів і не перевтомився.

Батьки, пам’ятайте, час, необхідний для відновлення, залежить від тяжкості хвороби та її протікання. У будь-якому випадку після гострого періоду хвороби обов’язково має пройти певний час, перш ніж малюк знову піде до школи!