Домашні логопедичні вправи: тренуємо язички!

Мовленнєвий розвиток важливий процес для кожної дитини. Його особливості визначають не тільки здатність висловлювати свої думки, але й вміння ефективно спілкуватися з іншими, вони впливають на успішність навчання в школі. Саме тому так важливо проводити логопедичні заняття з учнями молодшої школи. І як добре, коли батьки не тільки користуються допомогою фахівців, а й самостійно організовують заняття з дитиною вдома!

Успішність домашніх уроків залежить не тільки від наявності потрібних посібників і плану роботи, узгодженого з логопедом. Дуже велике значення має сама організація занять. У цій статті хочемо надати  декілька простих правил, які допоможуть домогтися відмінного результату:

  •  Усі логопедичні вправи для дітей потрібно проводити регулярно, але потроху. Краще кожнм з видів вправ приділяти кілька хвилин, а не влаштовувати цілий «день логопедії».
  • Не варто змушувати дитину виконувати завдання, пам’ятайте, розвиваючі заняття для дітей повинні нагадувати гру. Достатньо лише вигадати нескладний сюжет (наприклад, подорож у всесвіт звуків), підготувати символічні призи-відмітки (наліпки, паперові зірочки), а також не забувати про фіз-хвилинки.
  • Велике значення має підтримка маленького учня. Навіть якщо його успіхи невеликі. 
  • Разом з дитиною можна обрати цікаві робочі зошити для домашнього тренування. Вони повинні бути не тільки професійними за змістом, а й яскравими та барвистими.
  •  А головне, не варто чекати миттєвих результатів. Проявіть терпіння, м’яку наполегливість. Процес постановки, закріплення, диференціації звуків складний, на нього йдуть місяці навіть у досвідчених логопедів. Дотримуйтесь намічений план і результати поступово з’являться.

 Для дітей існує велика кількість спеціальних ігор, вправ, які допомагають розвивати фонематичний слух. До них можна віднести:

  •  підбір слів, що починаються або закінчуються на заданий звук;
  •  підрахунок звуків у слові, визначення складової структури;
  •  складання звукової схеми слова;
  •  промовляння скоромовок.

Також не слід забувати, що дрібна моторика рук допомагає мовній діяльності.  Звичайно, для учнів молодшої школи вправи потрібно використовувати складні, зі сценарієм, у віршах. Корисно підбирати комплекси вправ для двох рук одночасно, синхронні. А ще не забувати про використання «помічників»: маленьких масажерів (гумові м’ячики, валики, шишки);  ножиць для вирізання; пластиліну; паперу для орігамі.

Пам’ятайте, якщо у дитини виникли проблеми з вимовою, спеціальні вправи для мови необхідно виконувати щодня. Для домашніх занять найкраще підібрати комплекс вправ з віршованим описом, різноманітними зображеннями.

Намагайтеся робити розминку для язичка кожного дня, обов’язково перед дзеркалом (це дозволить маляті самому спостерігати за процесом, оцінюючи його успішність).  А якщо є проблеми з одним або двома звуками, то гімнастику артикуляції варто підбирати під них.

 Домашні заняття з розвитку мовлення для дітей, але також дає можливість тренувати графічні навички, увагу, мислення, фантазію