Як сварки між батьками впливають на здоров’я дитини?

Головне правило, яке варто запам’ятати кожним батькам: не варто з’ясовувати стосунки при маляті!

Під час зростання будь-яка дитина час від часу хворіє: підхопить якийсь вірус, охололе тощо. І сьогодні цим нікого не здивуєш. Батьки намагаються ставитися до хвороб максимально спокійно та діяти адекватно, вчасно приймаючи профілактичні заходи. Однак, нещодавно вчені довели, що іноді причиною хвороби дитини є не вірус, а сварки між батьками. Здавалося б, який взагалі тут може бути зв’язок, але, як виявляється, він, безперечно, є.

Досить часто батькам може здаватися, що малюк нічого не помічає та не розуміє. Але це зовсім не так! Адже діти починають реагувати на сварки батьків майже з народження. Адже маленькі діти є дуже чутливими, тому перебувають в стресі в той момент, коли мама й тато з’ясовують між собою стосунки. Напруга в родині відчувається ними на емоційному рівні. Якщо придивитися, то можна помітити, що під час сварок між батьками дитина погано та неспокійно спить, частіше плаче, стає вразливою. І це не просто збіг, це дійсно пряма залежність!

І зовсім не має різниці, скільки часу батьки перебувають у сварці. Вони можуть посваритися, а вже за п’ять хвилин люб’язно розмовляти , забувши про те, що було раніше. Але за ці п’ять хвилин дитина вже встила пережити серйозний стрес, який не міг залишитися для неї непоміченим.

Мама і тато, звичайно, завжди намагаються максимально захистити свого малюка від різних хвороб. Але насправді виявляється, що всамі провокують їх появу. Через постійні стреси імунітет дитини буде ставати більш уразливим, відповідно, малюк починає частіше та серйозніше хворіти. Ніякі ліки в цьому випадку не допоможуть. Доки мама і тато не навчаться вести себе правильно і не припинять з’ясовувати стосунки при своїй дитині.

Коли батьки постійно кричать один на одного, принижують, ображают, це вкрай негативно впливає не тільки на здоров’я й імунну систему дитини, але і на її самооцінку, сприйняття світу і себе у спільноті. Відповідальні ж батьки не роблять дитину глядачем під час будь-яких конфліктів, вони навпаки намагаються її вберегти від цього.

Якщо дитина зростає в постійних конфліктах і лайках, то до підліткового віку вона починає вести себе так само. Адже така поведінка стає абсолютною нормою. Батьки вже не зможуть пояснити дитині, що це неправильно. Такий приклад вони подали самі, відповідно, самі є винуватими.

Батьки та сім’я  — найважливіше, що є, у житті кожної дитини. Мама і тато повинні намагатися вести себе люб’язно та ввічливо поруч з малюком, не травмувати його психіку та не наводити небезку на здоров’я. Отож не варто з’ясовувати стосунки при маляті, та й взагалі варто звести суперечки до мінімуму.