Коштовні подарунки для дитини: заощаджувати або витрачати

Дослідники з Університету Міссурі опитали тисячі дорослих молодих людей з метою з’ясувати, яку систему виховання обирають сучасні батьки. З’ясувалося, що більшість з них вважає, що краще виховувати дітей за допомогою матеріальних стимулів. Це означає, що якщо вони хочуть проявити турботу та любов по відношенню до дитини, то найчастіше купують йому якийсь подарунок. Якщо хочуть покарати дитину, то забороняють йому користуватися якимись речами. А якщо хочуть привчити його до нового порядку, то майже завжди використовують для цього матеріальні стимули: гроші або обіцянки подарувати новий гаджет.
Результати цього вкрай цікавого дослідження опубліковані в журналі Consumer Research.

Вчені прийшли до висновку, що все більше і більше молодих батьків стимулюють дітей за допомогою грошей або речей. Заправив ліжко — куплю морозиво;  отримуєш хороші оцінки в школі — куплю iPhone наприкінці семестру; допомагаєш мамі прибирати квартиру — куплю тобі нові джинси.

На перший погляд здається, що все логічно: з одного боку, дитина розуміє, що гроші та подарунки з’являються в його житті «не просто та», з іншого — у дитини завжди є стимул ставати краще.

Але дослідники виявили, що у такого підходу є як мінімум два недоліки. По-перше, матеріальні подарунки не роблять дітей щасливими. Це підтверджено дослідженнями. По-друге, діти, яких виховують таким чином, з самого дитинства вчаться оцінювати себе та інших, грунтуючись на власності, якою вони володіють. На жаль, якщо ви платите своїй дитині за зразкову поведінку, то вона на підсвідомому рівні, сама того не усвідомлюючи, почне гірше ставитися до дітей, у яких немає настільки ж крутих іграшок.

Те ж саме стосується і  зворотних стимулів. Якщо ви забираєте у дитини можливість користуватися улюбленими речами через те, що вона отримала погану оцінку, то не дивуйтеся, якщо через місяць Вас викличуть до школи за те, що малюк відбирає іграшки у слабших дітей.

Але ще гірше, що таке виховання надає певний довгостроковий ефект. Коли «задаровані» діти виростають, то щільно пов’язують соціальний успіх і речі, якими вони володіють Американська психологічна асоціація відзначає, що люди, які пов’язують володіння матеріальними речами з соціальним статусом, практично ніколи не бувають щасливими. Дослідження показують, що вони частіше отримують травми, частіше страждають від депресії та самотності, мають проблеми у стосунках з оточуючими.

Є тільки один спосіб позбавити свою дитину від таких «радощів»: проводити з нею більше часу. І замість матеріальних подарунків частіше дарувати нові враження.  Наступного разу, коли Ваш малюк принесе зі школи «відмінно» або без нагадування прибере зранку ліжко, не купуйте йому іграшку. Краще відведіть його за це в парк. Або подивіться разом улюблений мультфільм.