Лінощі: як здолати недуг сучасних дітей?

“Не хочу!”, “Не можу!”, “Не буду!” як часто ви, батьки, чуєте такі фрази від своїх чад? І чи бувають моменти, коли ви спостерігаєте за неприхованими лінощами, небажанням робити домашні вправи або виконувати хатні обов’язки? Сьогодні у батьків все частіше виникають хвилювання про те, що у їхньої  дитини відсутній інтерес до практичних і корисних справ, і навпаки, безкорисне проведення часу, як, наприклад, перегляд соціальних мереж та комп’ютерні забавки, стає улюбленими заняттям.

Задля того, аби вирішити проблеми із хронічними дитячими лінощами, перш за все, потрібно знайти причину цієї недуги. Мотивів для такої апатії може бути багато: нудьга, нерозуміння, незацікавленність, страх поразки, особливість темпераменту або ж надмірна опіка батьків.

Зіткнувшись із проблемою дитячої ліні, не відкладаючи справу у довгий ящик, обов’язково починайте шукати способи вирішення цього питання. Стаючи на шлях боротьби, в жодному разі Вам не можна забувати про те, що діти це віддзеркалення своїх батьків. І коли Ви, замість приготування вечері, замовляєте доставку їжі, з вечора залишаєте брудний посуд, а замість активного відпочинку, віддаєте перевагу перегляду серіалів, то, можливо, дитина просто бере з Вас приклад. І для того, аби звільнити малюка від ліні, спробуйте змінити свою поведінку та почніть займатися корисними справами всією родиною. Намагайтеся частіше давати дитині дрібні доручення, але  робіть це у формі прохання. Після того, як малюк впорався зі своєю справою, обов’язково подякуйте та похваліть. У випадку виникнення маленької (або і не дуже) невдачі у жодному разі не сваріться. Набагато краще буде, якщо Ви доброзичливим тоном розкажете, як можна виправити допущені помилки. Особливу увагу приділяйте щоденному розпорядку дня Вашої дитини. Пам’ятайте, що окрім домашніх завдань і виконання хатніх обов’язків, йому необхідно гуляти, грати і повноцінно відпочивати. Проте важливо звертати увагу, щоб дитина не зловживала таким «ледачим» дозвіллям, як перегляд телевізора і проведення часу за комп’ютером. А у разі, якщо Ваша дитина відмовляється від занять певним різновидом спорту, можливо, варто спробувати щось інше, що буде йому до вподоби.

З’ясування причини дитячого небажання — це половина рішення виниклої проблеми. Розпитайте дитину, чому у неї негативний настрій до певних справ, і  Ви зможете здолати лінощі без особливих зусиль.