IQ та EQ розвиток дітей 4-6 років — що важливіше та з чого почати?

Сьогодні для успішного та всебічного розвитку дошкільнят необхідні ці обидві складові. Справа у тому, що IQ (інтелектуальний) та EQ (емоційний) розвиток нерозривно пов’язані. Саме емоції дозволяють стимулювати пізнавальний процес, розвивати інтелект, творчі здібності, сформувати власне ставлення до навколишнього світу. Як гармонійно розвивати дитину інтелектуально та емоційно і з чого почати?
Для успішного IQ та EQ розвитку дитина має відчувати зацікавленість та задоволення, переживати позитивні емоції. Цього можна досягти, використовуючи гру та творчі заняття, візуальну складову. Усі ці засоби чудово поєднані у сучасних дитячих книгах, за допомогою яких дошкільник навіть не помітить, як розвивається та навчається. Які саме книги використовувати для IQ та EQ розвитку? Читайте далі у статті.
Інтелектуальний розвиток дітей дошкільного віку включає наступні основні складові: математика, письмо, читання. Щоб їх розвивати та удосконалювати, спробуйте використовувати спеціальні зошити ТМ «АРТ» (видавництво «Ранок»). Їх головною перевагою є ігровий момент, який непомітно залучає дитину в процес навчання з книгою. До посібників додано різні варіанти самооцінювання (тестометри, наліпки, розмальовки…) та цікаві методики засвоєння навичок, наприклад, математика — через пазли, англійська — через розмальовки. У книгах можна знайти додаткові аксесуари, наприклад, лупа, а кумедні персонажі не дозволять занудьгувати протягом заняття.

Для того, щоб отримати нові знання та попрактикуватися з математики є ціла серія книжок «Математика до школи». Вона побудована за принципом «від простого до складного» і включає всі необхідні дошкільнику теми з математики. Інформація подається у незвичному та цікавому для дошкільнят форматі: аплікація, малювання, домальовки.

Для підготовки руки до письма використовуйте зошити серії «Письмо до школи». В більшості з них є зразки виконання завдання, а отже дитина зможе займатися самостійно, не потребуючи втручання дорослих. Все необхідне для першого читання, від букв до речень, зібране у книжках серії «Читання до школи». Крок за кроком дитина опановуватиме читацькі вміння: вивчить букви, почне читати склади, збиратиме їх у слова та цілі речення.

Вивчення англійської мови доставить дитині суцільне задоволення та буде здаватися легким, якщо використовувати посібники серії «Англійська до школи» з аудіосупровідом. За їх допомогою дитина запам’ятає нові англійські слова й фрази, та навчиться будувати діалоги.

Для комплексного розвитку дитини та підготовки до школи ефективним стане збірник завдань «Навчалочка 5-6 років». «Навчалочка» має кілька перевидань та охоплює весь програмний матеріал, який необхідний для підготовки до школи, містить безліч творчих завдань (аплікація, малювання, саморобки)та кумедні наліпки. З нею вже більше 10 років діти готуються до школи.
Щоб допомогти дошкільнику розвиватися емоційно, тобто розуміти власні емоції та емоції оточуючих, програйте різні ситуації, з якими може зіткнутися дитина у школі: нові знайомства з однолітками, старшими школярами та вчителями, агресія, сварки. Усе це можна проговорити з дитиною й за допомогою книжок.
Легко і швидко долати свої переживання, справлятися зі страхами, поганим настроєм і емоціями, доводити почате до кінця допоможе малюку серія «Казкотерапія» (видавництво «Ранок»). Казка «розмовляє» з дитиною її мовою. Тут їй все зрозуміло, бо мова казки простіша, аніж повчання батьків. Тож замість того, щоб сварити та карати дитину, пошукайте казки, в яких герої мають схожі труднощі, особливості характеру. Наприклад, маленька лисичка Бетсі з книги Наталії Чуб «Бетсі, не плач» навчить долати життєві труднощі з усмішкою, а завдяки історії «Маленький кит» дитина навчиться цінувати дружбу та залишатися самим собою, попри думку оточення. Прочитайте малюку казку, розмовляйте з ним під час читання та обговоріть історію після — і побачите, яку користь принесе це захопливе заняття.

Проговорювати та глибше розуміти емоції та почуття допоможуть книги серії «Слухай серцем» (видавництво «Ранок»). До прикладу, книга Ані Хромової «Титепетель сердиться» допоможе зрозуміти, чому виникають негативні емоції, як і навіщо їх потрібно контролювати. Чудова історія Галі Ткачук «Зелена білка» розкаже про таке поняття як цілеспрямованість, а зворушлива притча Віталія Бугари повідає про силу духа, та чому вона є важливою на шляху до здійснення бажань. Проникливе оповідання «Суперклей для вази»  Ольги Купріян допоможе зрозуміти, що сварки – це нормально, відбуваються вони зі всіма, але важливо знаходити шляхи для їх вирішення.

Для всебічного гармонійного розвитку дитини необхідно поступово та одночасно розвивати емоційну та інтелектуальну складові. Гарним інструментом для цього є книги. Зараз на ринку є таке різноманіття, що можна знайти книжку, яка буде до вподоби саме вашому малюку.

Джерело: http://osvitanova.com.ua/posts/1969-iq-ta-eq-rozvytok-ditei-4-6-rokiv-shcho-vazhlyvishe-ta-z-choho-pochaty?fbclid=IwAR1dvHrEZ6b37Wop4SfZHOahTLHGZtkQ_KJXaF3hnQDiJrgZGOU2gIlYgLI