Школа «Ранок»: на що потрібно звернути увагу, щоб дитина ходила в школу з радістю

Вибір школи для своєї дитини – дуже відповідальний момент. У кожній родині – різні очікування від школи. Деякі батьки ставлять у пріоритет знання: вони хочуть, щоб дитина вчилася в спеціалізованій школі, щоб оцінки були найвищі, на майбутнє планується навчання в престижному університеті. А інші батьки хочуть, щоб їх дитина росла насамперед в здоровій та комфортній атмосфері, їм важливий психологічний стан дитини, вони хочуть, щоб вона була щасливою і радісною, щоб ішла до школи із задоволенням, без щоденних істерик і сліз.

І звичайно, батьки першокласників дуже хочуть, щоб 1 клас не став болючим стресом для малюка. Адже в дитини змінюється спосіб життя, з’являється новий режим дня, нове оточення, незнайомі дорослі і діти – усе це може викликати небажання ходити до школи.

Директор приватної школи «Ранок» Анна Іванова вважає, що відповідальність дорослих – допомогти малюкові адаптуватися до нових умов. «Якщо вчителі досвідчені і відкриті, уважні та турботливі, то зробити це дуже просто. Головне звертати увагу на поведінку дитини, на її настрій, на загальну ситуацію в класі. А ось рівень підготовки, уміння читати і рахувати не так вже й важливі, дитина не зобов’язана це вміти, адже вона й іде в школу, щоб цьому навчитися», – каже керівниця школи.

 

 

 

 

 

Психологи школи «Ранок» допомагають малюкам легко освоїтися в новому колективі. Викладання ведеться за принципом ненасильницької педагогіки, яка враховує потреби кожної дитини і спрямована на розвиток її індивідуального таланту. Саме психологи допомагають вчителям будувати діалог з батьками та учнями. Довіряючи дорослим, діти не бояться йти за порадою до психологів школи, яка б ситуація в них не відбулася у школі або вдома. Вікторія Кравець, психолог школи, розповідає, що дуже важливо – чи може дитина спокійно і відкрито спілкуватися з дорослими, не боятися розмовляти з ними, відповідати на питання і ставити їх у відповідь, просити допомоги, якщо щось не виходить.

«У нашій школі дитина – на першому місці, вона головна, ми працюємо для того, щоб вона росла щасливою. У нас немає покарань, немає штрафів, немає карцеру. Хоча дисципліні і поведінці дітей у школі приділяється достатньо уваги. Учні молодшої школи у нас не користуються мобільними телефонами, до 5 класу на телефони існує заборона, хоча зараз ми думаємо внести деякі зміни на наступний рік. Батьки це правило знають і приводять дітей без телефонів. А в старшій школі учні перед уроком кладуть телефон в спеціальний бокс, а після уроку забирають його. Але це якщо смартфони не використовуються в процесі навчання, адже майже на кожному уроці діти проходять тести, виконують завдання з QR-кодами, змагаються в інтерактивних іграх», – розповідає директор школи Анна Іванова, – «ми приділяємо максимум уваги розвитку дитини, навичкам роботи в команді, спілкування з іншими людьми, розвиваємо в дітях критичне мислення. У старших класах у нас практикується STEM- освіта (S – science, T – technology – Е-engineering – М-mathematics). Сьогодні це популярний напрям, який охоплює природничі науки, технології, технічну творчість і математику. Тобто в навчальних програмах посилюється природничо-науковий компонент, плюс інноваційні технології, які використовуються навіть у вивченні творчих і художніх дисциплін. Сучасне обладнання в кабінетах фізики, хімії та біології дозволяє проводити цікаві і якісні уроки. На уроках робототехніки та інформатики діти із задоволенням збирають і програмують роботів, а також вивчають програмування на Python і С++».

 

 

 

 

 

Про наймолодшу школу Харкова її керівниця Анна Іванова може говорити годинами, і хоча школі лише рік, за цей час вже вироблені свої принципи, свої цінності, свої методи навчання та створено свій особливий освітній простір. Показово, що школа починається з відкритої бібліотеки в холі. «Це не тільки затишно і красиво, це ще і спосіб популяризації книги та читання. Бібліотека для різного віку завжди оновлюється. Міжкласовий простір – суцільні інтерактивні майданчики: таблички множення, неправильні дієслова, одиниці виміру на сходинках; мотиваційні замальовки на міжповерхових стінах, окремі майданчики для графіті. Такий підхід робить школу, з одного боку, ненудною, з другого – дуже простою в орієнтуванні. Ми всі зараз в основному візуали, тому легше знайдемо місце по картинці, ніж за описом напрямку», – розповідає Анна так, немов проводить захопливу екскурсію по своїй школі.

 

 

 

 

 

«Кожен клас обладнаний інтерактивною панеллю, за допомогою якої діти вивчають матеріал, виконують ігрові практичні завдання, тести і т. д., як на планшеті. Для практичних занять і експериментів у нас є всі необхідні інструменти і матеріали. Особливу увагу в школі «Ранок» приділяють вивченню англійської мови – це видно відразу, як тільки ви потрапите всередину приміщення, де стіни, вікна, двері і навіть сходинки прикрашені написами англійською. Її тут викладають сертифіковані вчителі, використовуючи матеріали Cambridge University Press, британського видавництва, яке існує вже більше 425 років і за цей час стало авторитетом і лідером в сфері освіти».

Крім інноваційних програм, школа «Ранок» виділяється тим, що проводить різноманітні позакласні заходи: челленджі, сімейні ігри, майстер-класи. Учні беруть активну участь в різних турнірах і проектах міста. На базі школи регулярно відбуваються лекції, семінари і тренінги для батьків від відомих психологів і консультантів з дитячо-батьківських і сімейних стосунків на теми позитивного виховання, конструктивного спілкування з дитиною, формування її самооцінки, статевого виховання дітей і т. д.

Вчителі та діти школи «Ранок» уводять свої традиції і приєднуються до всесвітніх, таких як bookcrossing, «Читаємо вголос», «День дитячих винаходів». На території школи діє більше 20-ти секцій і гуртків для творчого, інтелектуального і фізичного розвитку дітей.

Дуже важливо, щоб сімейні цінності збігалися з цінностями школи, адже виховання дитини – це не 50% сім’я і 50% школа, це 100% сім’я і 100% школа.

Джерело: газета “Харьковская неделя”