Як батькам мотивувати дитину навчатися

Мотивація до навчання — досить тендітна справа. Для її пробудження потрібне відповідне інформаційне середовище, цікава і зрозуміла подача навчального матеріалу. Виховати любов до самого предмету, знайти індивідуальний підхід — завдання школи. Та батьки теж мають підтримувати мотивацію своїх дітей.

Щоб допомогти дитині навчатися з радістю, дотримуйтеся наступних порад.

Правило доброї волі

Погрозами, шантажем, покараннями неможливо посилити мотивацію. Спокійна, довірлива розмова про шкільні обов’язки, про користь виконання завдань принесе більше користі. Помітили найменшу ініціативу до уроків — похваліть дитину.

Вчити вчитися

Уміння знаходити інформацію не виникає саме по собі. Підкажіть корисні освітні ресурси в інтернеті, разом шукайте відповіді на питання, відстежуйте захоплення дитини. Інтерес не повинен обертатися виключно навколо шкільної програми. Зубріння без найменшого інтересу не дає результату, важливо вміти зацікавити.

Ефект незакінченої дії

Так називають закон пам’яті, згідно з яким перервані, незавершені дії запам’ятовуються краще закінчених. Метод розробив американський психолог Курт Левін.

Використовуйте цей спосіб мотивації без фанатизму. Якщо дитина після довгих «розгойдувань» сіла за уроки, не переривайте її через 5 хвилин.

Зміна діяльності — теж відпочинок. Дозволяйте своєму школяреві робити перерву в заняттях і за власною ініціативою.

Зробити завдання зрозумілішим

Буває так, що бажання до виконання завдання відбиває страх невдачі. Або завдання в підручнику незрозуміле для дитини, або здається занадто об’ємним. Допоможіть учню, переформуйте завдання, зробіть його зрозумілим для дитини.

Якщо учня лякає обсяг, він не знає, з якого боку підступитися до цієї горе знань — розділіть завдання на підзадачі. Успішне виконання роботи невеликими частинами дає позитивний досвід виконання домашки, дитина радіє результату, що мотивує її до подальшої навчальної діяльності.

Не змушуйте робити «через не можу»

Учню початкової школи важко планувати день. Настанови «не тягни до останнього, скоро спати, а у тебе уроки не зроблені» — не спрацюють. Дитина не досить добре орієнтується в часі та не вміє ним правильно розпоряджатися.

Завдання батьків — допомогти дитині зі складанням розпорядку дня і його дотриманням, щоб виконання домашнього завдання не затягувалося до півночі, коли голова вже не «варить».

Повторення день у день негативного досвіду, коли батько нервує та квапить, бо завтра рано вставати, а у школяра злипаються очі та хочеться скоріше закрити зошит — знижують мотивацію до навчання.

Оцінки — не головне

Занадто сильна тривога батьків через оцінки, покарання за недбалість у навчанні може негативно подіяти на дітей. Тиск на дитину може призвести до неврозу, психосоматичних захворювань. Відносини з батьками зіпсуються. У дитячих спогадах збережуться корпіння над підручниками до глибокої ночі, страх, втома, незадоволені обличчя батьків. А як же щасливе дитинство? Гарна оцінка — показник успішності, але не завжди показник мотивації.

Навчання — велика праця, і часом дітям складно обійтися без допомоги дорослих. І батьківська підмога полягає в тому, щоб знайти для школяра його індивідуальний шлях до знань.

Джерело: ya-roditel