Канікули за кордоном: відправляємо дитину в мовний табір

Хочете забезпечити дитині найщасливіші канікули, сповнені яскравих вражень, незабутніх пригод і нових знайомств? Тоді дитячий табір за кордоном ― саме те, що вам потрібно. Якщо дитина серйозно й давно вивчає іноземну мову, то такий мовний табір ― найкращий спосіб поліпшити знання мови, занурившись у середовище. 

Як обрати літній табір за кордоном?

Мовні табори з України зараз дуже поширені: існує багато організаторів, які збирають групи дітей з усіх куточків України й повністю забезпечують їхню поїздку: переліт, супровід, проживання, навчання й відпочинок. Вони пропонують різні програми, як от: навчання+екскурсії, навчання+спорт, інтенсивне навчання, ― та різні типи проживання: у родині або на кампусі школи, коледжу чи університету.

Звичайно, англійську бажано починати вивчати у Великобританії. Не хвилюйтеся, якщо у дитини рівень знань мови не достатній, на вашу думку. Перед поїздкою або першого ж дня в таборі проводять мовний тест, за результатами якого дітей розподіляють на групи. В одній групі навчаються діти приблизно одного віку й рівня знання англійської. Деякі організатори пропонують дуже багатий вибір літніх мовних таборів у Великобританії, наприклад: Churchill House Royal Russell, BSC Oxford Brookes University, LAL London, OIEG University of Brighton тощо.

Школа «Ранок», яка приділяє велику увагу вивченню англійської мови, також пропонує своїм вихованцям провести декілька тижнів літа на базі школи-пансіону Barnardiston Hall, що розташована поруч із Кембриджем. Діти житимуть у школі, де протягом навчального року мешкають місцеві студенти, вивчатимуть англійську та відвідають міста Кембридж і Лондон.

Що входить до програми мовного табору за кордоном?

По-перше, звичайно уроки англійської. Але всі пам’ятають, що літо ― час відпочинку дітей від школи, тож заняття в таборі тривають недовго (3-4 уроки в день) і вони дуже цікаві та живі ― діти навіть можуть не помітити, що триває урок.  І звичайно ж, у таборі організована програма різних розважально-пізнавальних заходів: активне й творче дозвілля, змагання, конкурси, екскурсії.

Які документи потрібні для табору за кордоном?

  1. Закордонний паспорт, термін дії якого триватиме ще протягом 3-6 місяців від дня повернення.
  2. Віза.
  3. Завірена нотаріально згода одного з батьків на виїзд дитини.
  4. Свідоцтво про народження (може знадобитися, якщо згода на виїзд укладена від матері або батька з іншим прізвищем).
  5. Страховка (якщо її не оформили для отримання візи).

Збираємо дитячу валізу

Як правило, якщо ви обрали групову поїздку до мовного табору за кордоном, протягом усієї подорожі, починаючи й завершуючи аеропортом, дітей супроводжуватиме керівник групи, який буде їхньою мамою, татом та найкращим другом . До нього дитина зможе звернутися з будь-якою проблемою (щось загубила, щось болить, турбує тощо). Усі документи будуть у керівника, тож батьки можуть не хвилюватися про їхню втрату.

Що покласти до валізи? Ось приблизний перелік.

  1. Зручний одяг за погодою, головний убір, трохи теплих речей і, бажано, запасну пару взуття.
  2. Особисті засоби гігієни.
  3. Особливі ліки, якщо ваша дитина потребує саме їх. Основні складові аптечки мають бути у керівника групи та на базі школи.
  4. Сонцезахисні засоби.
  5. Улюблені розваги (гадаємо, дитина сама їх візьме): книги, гаджети тощо.

Основні поради будуть такі: не кладіть надто багато речей, адже валізу везтиме дитина, вона має її легко підняти; не кладіть надто дорогоцінні речі, якщо ви дуже боїтеся їх втратити. Так, може трапитися будь-що, але, по-перше, ваша дитина буде під постійним наглядом, а по-друге, вона має колись ставати самостійною.

Отже, літня школа за кордоном стане для дитини незабутньою пригодою. Подорож для неї, а особливо самостійна, ― це неперевершений сплеск емоцій, вихід із зони комфорту та шанс відкрити в собі багато різних нових якостей.