Що таке джиу-джитсу і як воно допомагає в навчанні

Джиу-джитсу ― одне з найдавніших східних бойових мистецтв, яке вважають родоначальником інших видів східної боротьби. Його назва перекладається як «мистецтво м’якості», а головний принцип джиу-джитсу ― перемогти, піддавшись. Майстер джиу-джитсу поступається супротивникові доти, доки той не опиниться у пастці, а потім скеровує його дії проти нього самого ж.

За легендою, один японський лікар, який вивчав медицину та бойові мистецтва, якось узимку побачив, як тонка гілка, прогнувшись під вагою снігу, скидає його з себе, натомість товсті гілки ламаються під його натиском. «Піддатися, аби перемогти!» ― зрозумів лікар і взяв за основу цей принцип, коли відкрив свою школу джиу-джитсу.

Майстер джиу-джитсу уникає зіткнення й намагається побороти супротивника не силою, а піддатливістю. Він скеровує його рухи в потрібному напрямку, змушує помилятися, робити різкі рухи, а сам натомість ухиляється від них. Коли суперник виснажується, то майстер докладає сили, аби остаточно повалити того. 

В Україні існує асоціація джиу-джитсу, зокрема в Харкові є чимало клубів, у яких навчають цього виду бойових мистецтв. Займатися БДД можна з 10 років. 

Цього навчального року (2019-2020) Школа «Ранок» планує ввести уроки бразильського джиу-джитсу. Навіщо це учням і яка користь джиу-джитсу?

Джиу-джитсу ― не лише боротьба, це філософія та мистецтво. Це одне з найінтелектуальніших бойових мистецтв у світі. Аби оволодіти ним, не достатньо тренуватися лише фізично. Потрібно навчитися концентруватися, тактично міркувати, дотримуватися дисципліни, володіти собою, зокрема своєю свідомістю. Основні риси бійця джиу-джитсу: спритність, сила, кмітливість та сміливість. Ось чому це ідеальний вид спорту, який потрібен дітям, адже він унікальним чином поєднує фізичний та інтелектуальний розвиток.

Такий стиль, як бразильскье джиу-джитсу (БДД), ― порівняно «молодий» вид бойового мистецтва, в основі якого є боротьба в партері, тобто на землі. З-поміж інших стилів воно вирізняється тим, що людина, навіть слабко розвинена фізично, може вдало захиститися від більш сильного супротивника. Тож БДД дуже добре підходить як хлопчикам, так і дівчаткам. Як спорт, він єдиний простий у своєму роді, треба оволодіти певною технікою, аби повалити суперника. Він є мінімально травматичним через відсутність ударів та максимально практичним, адже в реальному житті допомагає захиститися від нападників.

Бразильське джиу-джитсу має ряд переваг, причому на різних рівнях: фізичному, психологічному, соціальному. Воно розвиває:

  • правильну поставу, силу і гнучкість  хребта;
  • координацію та баланс;
  • силу й витривалість;
  • уважність, реакцію та вміння тактично мислити;
  • концентрацію та вміння слухати;
  • самоконтроль;
  • дисципліну і пунктуальність;
  • мужність;
  • повагу;
  • самоповагу та впевненість у собі. 

Навчаючись БДД, діти навчаються бути сміливими в стресових ситуаціях, контролювати ситуацію й бути відповідальними. Конкуренція в боротьбі підвищує впевненість у собі й зосередженість. Діти навчаються справлятися з конфліктними ситуаціями, не застосовуючи насилля.

А головне те, що уроки джиу-джитсу допоможуть дитині оволодіти навичками, необхідними для успіху в житті. Використовуючи здобуті знання, дитина буде впевнено рухатися ним, матиме змогу мужньо відстоювати свої переконання, у той же час залишаючись спокійною й стриманою в будь-якій ситуації.