Як правильно ставити питання дітям?

Батьки питають — діти знизують плечима. Батьки турбуються, що їхні діти мовчазні, а ті щиро дивуються, чому дорослих хвилює обід на великій перерві, і відповідають неохоче.  Проте знеабияким задоволенням розповідають про новий рівень у грі або цікавий відеоролик.

У такі моменти здається, що діти не готові до батьківського інтересу й уваги. З одного боку, справа може бути у не підходящому для розпитувань часу: після складного шкільного дня діти втомлюються, їм навіть кортить змінити тему розмов і перейти до іншої діяльності. Але є й ще одне пояснення: батьки часто вибирають закриті питання  для спілкування з дітьми. Вони формулюють свій інтерес так, що дитина має можливість дати лише короткі відповіді.

  • Ти добре сьогодні їв? — Так.
  • Багато уроків задали? — Ні.
  • Ти підготувалася до контрольної? — Звичайно.
  • Як у тебе справи? — Чудово.

На такі питання зазвичай знаходяться передбачувані відповіді «так», «ні» або «добре». Але батьки хочуть знати, що роблять їхні діти поза межами школи, дому, про що вони мріють, чого хочуть начитися, з ким їм подобається дружити, які проблеми бувають у спілкуванні з однолітками.

Відкриті питання, які передбачають розгорнуті відповіді, можуть спонукати дітей до роздумів, особливо якщо сформулювати таким чином, що на них буде цікаво відповідати: «У мене сьогодні був такий зайнятий день на роботі, а що цікавого було в тебе?»

Для цікавого та доброзичливого спілкування з дітьми батьки повинні запам’ятати декілька простих рекомендацій:

  1. З самого дитинства привчайте малюка розповідати про свої пригоди за день. Дитина з пелюшок звикає до того ритму життя, що задає йому сім’я. Це стосується і спілкування. Якщо мама, тато будуть розповідати про свої справи, радитися один з одним, разом вирішувати сімейні питання, тоді й дитина буде відкритою та балакучою зі своїми членами сім’ї.
  2. Навчіться слухати та чути те, про що розповідає дитина. Бувають момени, коли батьки втомлюються після важкого робочого дня, а дитині так і кортить розповісти усі цікаві подробиці минулого дня. Тоді втомлені мами, слухаючи своє маля, іноді вставляють мляве «ага» й «угу», не розуміючи всього сенсу емоційної розповіді. Така помилка може багато чого коштувати батькам, тому адже з віком такі розповіді «зійдуть нанівець» тому, що дитина не бачитиме від Вас інтересу та не відчуватиме підтримки.
  3. Хваліть малюка за його малюнки, вироби, за нові досягнення та навички. Враховуйте інтереси дитини, коли обираєте подарунок або гурток чи секцію для проведення часу. Разом домовляйтеся про дозвілля та завжди підтримуйте у важливих рішеннях. Обов’язково пропонуйте свою допомогу в реалізації планів і, в жодному разі, не намагайтеся змінювати або стримувати інтересів дитини.
  4. Навчіться правильно розмовляти з дітьми. Не засуджуйте за помилки, не порівнюйте з іншими дітьми, не принижуйте словами та вчинками. Намагайтеся більше часу проводити разом за розмовою та спільним відпочинком.

Але найголовніше, ставити цікаві і багатоскладові питання. Адже саме вони задають нитку до пізнавальною бесіди, в якій Ви більше дізнаєтесь про радощі або хвилювання своєї дитини. Мудрі батьки зроблять висновки з почутого від дитини та завжди будуть знати про подіїз її життя. І тоді ніщо не здивує, коли малюк буде «перетворюватися» з часом в підлітка. Адже у Вас не буде секретів.