Як надихнути дитину на читання книг?

Мало хто з дітей з перших років життя хапається за книжку та з радістю починає складати букви в слова, слова в речення, а речення в розповіді. Для того, щоб читання не обтяжувало дитину, ми радимо запастися терпінням і почати разом з малюком цю складну, але цікаву гру під назвою “Я люблю книги”.

Головне, не змушуйте дитину читати.

Більшість дітей вчаться читати природно, як тільки вони розвивають первинні навички. Мета батьків не в тому, щоб допомогти малюку вимовляти слова, а заохочувати любов до книг. Деякі діти не вчаться читати до 7 років. У цьому немає нічого страшного, вони швидко наздоженуть тих, хто стартував у чотири або п’ять років. Єдина відмінність полягає в тому, що читач з малих років почуває себе більш впевнено, проте досить часто починає ревнувати до успіху інших дітей. 

Не припиняйте читати дитині, коли вона навчиться робити це самостійно.

Батьки часто обурюються, що їхні діти, навчившись читати, просто не зацікавлені в цьому. Проблема дитини, звичайно ж, в тому, що вона може читати легкі книги, але її уяву активно хоче більш розвинених сюжетів і героїв. Однак, ці книги об’ємні та наповнені словами, які малюк ще не знає. Праця важкого читання відволікає його від самого процесу. Дитині все ще потрібні батьки, які б читали вголос, а малюку цей час був зачарований секретами книг.

Під час навчання дитини читанню варто витратити додатковий час, щоб визначити книги, які малюк може читати і які будуть йому цікаві. Зображення з невеликою кількістю слів працюють добре, адже дитина, роздивляючись малюнки, залишиться досить зацікавленою та, водночас, розбере слова. Незабаром навички читання наздоженуть бажання читати та вже через кілька місяців малюк зможе засвоювати прості глави книг. У цей момент необхідно знайти серії книг, які часто втягують дітей в наступну книгу.

Допоможіть дитині перейти на іншу сходинку.

Знайдіть книгу, яку малюк зможе прочитати самостійно. Необхідно, щоб вона була трохи складнішою, ніж попередня. Прочитайте разом близько чверті книги для того, щоб дитина була захоплена процесом. Після цього скажіть малюку, що настав час для самостійного читання і йому треба зробити вибір: чи хоче він продовжувати читати цю книгу або читати щось інше? Більшість дітей хапають книгу та закінчують її самі. Якщо дитина цього не зробить, Ви можете повернутися на крок назад і обрати менш складну книгу. 

 Більше читайте самі.

Рольова модель грає дуже важливу роль під час зростання дитини. Якщо малеча не бачить, як читають батьки, то навіщо їй це потрібно? Обговорюйте під час вечері прочитану літературу, не припиняйте читання вголос для дитини або для всієї родини. Згодом, це зможуть робити старші діти для молодших або книгу можна читати по черзі.

Таким чином за допомогою власного прикладу та правильного підходу батьки можуть перетворити читання в найулюбленіше захоплення своїх дітей.

А зараз пропонуємо 10 нескладних порад, перевірених на практиці:

  1. Зробіть книги частиною життя всієї родини. Оточіть дітей літературою та регулярно поповнюйте книжкові полиці новими виданнями.
  2. Запишіться до місцевої бібліотеки. Дайте дитині можливість самій відшукати цікаві книги на полиці, взяти участь у різних конкурсах, сходити на лекцію дитячого письменника.
  3. Читайте разом усе, що подобається. Нехай це будуть вірші, комікси, анекдоти, кулінарні рецепти, газети, журнали, а може й тлумачний словник. Усе, що завгодно. Не обмежуйтеся «високою» або «корисною» літературою.
  4. Влаштуйтеся зручніше. Створіть затишний куточок для сімейного читання з торшером і пледом.
  5. Задавайте питання по тексту. Почніть з «Де ми зупинилися минулого разу?», «Ти пам’ятаєш, що сталося з героєм в цьому розділі?», «Як ти думаєш, що буде далі?».
  6. Носіть з собою журнали або книги невеликого обсягу. Вони будуть незамінні в дорозі, в черзі в магазині або на прийомі до лікаря.
  7. Перечитуйте улюблені історії знову і знову. Перечитування покращує навички читання та надає маленькому читачеві впевненість.
  8. Читайте на ніч. Ці моменти емоційної близькості після довгого дня якнайкраще підходять для читання та обговорення.  
  9. Враховуйте інтереси дитини. Якщо всі інтереси малюка обертаються навколо комп’ютера або телевізора, придбайте йому книги за мотивами улюблених мультфільмів або енциклопедії по проходженню комп’ютерних ігор.
  10. Читайте вголос і з виразом, застосовуйте свої акторські здібності. Для маленьких читачів вибирайте книги з повторами і римою.