Боязнь темряви: як допомогти дитині?

Боязнь темряви, напевно, найпоширеніша фобія у дітей. Крім того, підсвідоме відчуття страху охоплює і більшість дорослих людей, що опиняються в непроглядній пітьмі, де фантазія вже сама починає додумувати, що відбувається навколо. У темряві дійсно є щось містичне та страшне. Темрява в підсвідомості дитини символізує пробудження зла та незахищеність. У ранньому віці діти іноді можуть плутати реальність з вигадкою.  Їх лякає саме поняття темряви і те, що в ній може трапитися.

Поширеною причиною страху можуть послужити телевізійні передачі або фільми жахів, призначені зовсім не для дітей. Намагайтеся позбавити малюка від перегляду таких речей. Крім того, багато хто пов’язує страх темряви з неправильним харчуванням і зловживанням важкою їжею перед сном.

 Що робити, аби дитина не боялася темряви?

Насамперед, слід зазначити, що залишаючи дитину без світла в закритій кімнаті проти її волі, Ви робите величезну помилку. Привчати малюка спати в темряві слід далеко не такими методами, а щоденний стрес, який відчуває малюк у цей час, може залишити незгладимий відбиток на його психіці та закріпити цю фобію.

Не варто також давати зрозуміти дитині, що її реакція ненормальна.Не варто жартувати і дратувати малечу з цього приводу це може розвинути комплекси. Не варто злитися на малюка через його проблеми. Тут найкраще увійти в становище дитини, поставитися до ситуації з розумінням і обговорити хвилюючі питання.

Один з найпростіших варіантів розв’язання проблеми це залишати включеною настільну лампу або відкривати двері на освітлений коридор. Найкраще, щоб світло залишалося включеним протягом всієї ночі, адже існує ризик того, що малюк прокинеться.

Часто, навіть самі тихі шерехи можуть пробудити фантазію дитини та сильно налякати його. У такому випадку іноді варто просто заглушити ці звуки приємної розслаблюючою музикою.

Проблему страху темряви не потрібно ігнорувати. Найбільш правильним рішенням буде поговорити з дитиною та спробувати з’ясувати, чого саме вона боїться в темряві.  Після того, як малюк зможе окреслити свою проблему, поясніть йому, що він знаходитися в безпеці.

Також можна покласти у ліжко дитини м’яку іграшку. Завдяки цьому трюку притупляється почуття повного самотності у малюка, що виникає, коли його залишають одного в темній кімнаті.

 Дуже важлива обстановка, в якій малюк засинає. Постарайтеся оформити його кімнату по можливості максимально затишно і тепло. З неї можна зробити маленьку чарівну країну або розвісити ліхтарики уздовж стін.  Вони можуть служити нічником, коли вимикається світло, і, крім того, допоможуть створити приємну атмосферу в приміщенні.

Пам’ятайте, що найкращим заспокійливим для дитини є дотик мами. Не скупіться на обійми для малюка. Можна йому перед сном погладити спинку або просто трохи пообніматься.

Стакан теплого молока з медом перед сном може послужити ефективним розслаблюючим і заспокійливим засобом для дитини.

Слід зазначити, що перед сном дитина згадує й обмірковує всі події минулого дня.  Таким чином, намагайтеся наповнити кожен день малюка тільки приємними емоціями та яскравими, веселими подіями. Важливу роль відіграє і те, що він дивиться по телевізору. Підбирайте правильні мультфільми для своєї дитини. Найкраще підійдуть мультики або дитячі фільми, де образ чудовиськ або привидів розкривається з доброї сторони.

І пам’ятайте, не варто самостійно залякувати малюка різними страшилками. Не розказуйте йому історій про те, що якщо він не доїсть кашу, чи не почистить зуби або не виконає ще якогось вашої вказівки, то вночі до нього прийде цілий загін барабашек.  Ваше головне завдання закріпити у свідомості дитини почуття безпеки у власному будинку.