Що необхідно знати про особливості дитячого плачу?

Як ставитися до плачу дитини? Досить часто молоді батьки побоюються плачу своєї дитини: він для них наче звинувачення, що вони роблять щось не так. Ледачі чоловіки від плачу дитини дратуються: «Ось, знову турбує!». Тривожні жінки з приводу плачу хвилюються: «Раптом сталося щось серйозне?».  Але бувають і такі ситуації, коли батьки до плачу дитини відносяться уважно та спокійно. Адже плач для здоров’я не шкідливий, як ми звикли його сприймати.

Голосний плач найчастіше говорить не про те, що з дитиною щось трапилося, а про те, що дитина здорова та бадьора. Пам’ятайте, що плач — дихальна гімнастика. Та водночас слід подбати про те, щоб малюк цією гімнастикою не займався надмірно.

Що потрібно знати про дитячий плач?
Мало хто знає, що дитячий плач не є природною, рефлекторною реакцією. Плач — це вивчена поведінка. У маленьких дітей спочатку є тільки вроджений заклик або незадоволений крик, з якого поступово формується (шукається дитиною) плач, за допомогою якого вона може керувати дорослими. Немовлята роблять цей підбір несвідомо, а от діти старшого віку нерідко роблять це з усією відповідальністю.
Дитячий плач — спочатку просто форма інформування батьків про свої потреби та бажання; але потім — спеціально підібраний голосовий вплив на батьків, видихання в голос і страждання.

Існує три найбільш розповсюджених видів дитячого плачу.

  • Плач-розрядка
    Якщо поруч нікого немає, а дитина плаче — швидше за все, це плач-розрядка. У плачі-розрядці дитина не ставить собі ніяких цілей. Це відбувається лише тому, що ніжці боляче, на душі сумно, а якщо поплакати, то ніби як полегшає. Цей плач не призначений нікому, дитина плаче тут для себе.
  • Інструментальний плач
    Інструментальний плач, як і плач-розрядка — чесний плач, дитині дійсно є через що плакати. Але інструментальний плач має зовнішню мету: малюк бідкається дорослому, щоб привернути увагу та отримати допомогу. Висловити всі свої почуття мовою дитина ще не вміє, а плач до батьків доходить швидко. Коли батьки приходять на допомогу плачущій дитині, плач повинен скінчитися.
  • Маніпулятивний плач
    Цей різновид дитячого плачу нерідко виникає на порожньому місці для того, щоб дитина мала змогу натиснути на батьків і домогтися свого. Якщо дитина зазвичай починає кричати в плачі, коли їй щось не сподобалося і хочеться іншого — ймовірно, це плач маніпулятивний. Такий плач необхідно швидко припиняти. Оскільки плач — не природна реакція, а вивчена поведінка, то від усього вивченого можна відучити.