На сімейному хайпі: нові родинні традиції

Сучасний світ рухається скаженими темпами, і ми намагаємося не випасти з нього, бо хочемо бути щасливими й успішними. Наші діти геть відрізняються від нас, а від наших батьків і поготів. Ми постійно змінюємося, намагаючись стати «кращою версію себе», ми вже інакше виховуємо своїх дітей. Доба диджиталізації дає можливість звести до мінімуму спілкування з людьми віч-на-віч. Для інтровертів чудова річ! Можна купувати товари, сплачувати рахунки, працювати, спілкуватися з учителями, отримувати консультації психологів і навіть лікарів онлайн.

Інтернетом давно ходять меми з фотографіями чи зображеннями того, як люди спілкуються у кав’ярні: їхні погляди зустрічаються… лише зі своїм смартфоном. Наші діти так само «сидять» у смартфонах, але ж і не купляти гаджети дітям ми не можемо — доба вимагає цього.

То як зберегти або відновити ту родинну єдність, що дарує нам сил і натхнення на підкорення світу? Як зблизитися з дитиною, коли в тебе десятки повідомлень в Messenger та Instagram, а у неї на Youtube черговий новий випуск з пранками? 

По-перше, забороняти гаджети — не вихід. Мабуть, ви помітили, що це спричиняє лише сварки, невдоволення та зводить між вами й дітьми ще вищу стіну?

Запроваджуйте нові родинні традиції, які будуть цікаві всім: і дітям, і дорослим. Ось декілька ідей для натхнення.

  1. Почніть дивитися разом фільми або сімейні серіали. Щонеділі — по одному фільму або одній серії. Таким чином, усі члени родини чекатимуть на вихідний із нетерпінням, аби побути в колі сім’ї, знову зустрітися з улюбленими героями й дізнатися, які пригоди на них чекають.
  2. Влаштуйте родинні читання в «халабуді». Спорудіть «хатку» під столом або з диванних подушок, залізьте туди всі, захопивши ліхтарик, улюблені комікси чи інші книжки та щось для перекусу.
  3. Оголосіть день без гаджетів. Ви можете влаштовувати такий день раз на тиждень або на місяць. Підготуйтеся до нього: зробіть красивий надпис або розвісьте кумедні «нагадувалочки» по всьому домі. І пам’ятайте: традиція стосується всіх членів родини, тож постарайтеся ваші меганагальні справи вирішити до цього дня.
  4.  Приготуйте разом родинну вечерю. Щоразу заздалегідь шукайте цікаві рецепти смачних страв — це підігріватиме цікавість усіх учасників.
  5. Збирайте разом Лего. Не секрет, що багатьом дорослим подобається збирати Лего не менше, ніж дітям, просто часто на це не вистачає часу. Тож у вихідний дістаньте припорошену величезну коробку з конструктором і зберіть щось грандіозне!
  6. Зніміть родинне відео для влоґу. Зберіться разом, оберіть тему, розподіліть обов’язки, зробіть розкадровки, підготуйте реквізит, якщо необхідно, — й уперед підкорювати простори соцмереж!
  7. Влаштуйте ігровий батл. Аби комп’ютери й гаджети об’єднували, а не навпаки, позмагайтеся по мережі. А ще не забувайте про настільні ігри, вони такі само захопливі, як і комп’ютерні. 
  8. Організуйте сімейний квест або просто відвідайте квест-кімнату всією родиною.
  9. Вируште на природу, влаштуйте пікнік, фотосесію або просто погуляйте. За будь-якої пори року природа втішає, надихає й наповнює ресурсом для подальших звершень.

«Дерево тримається корінням, а людина сім’єю», тож бажаємо, аби ваша родина була міцна і здорова!