Як залучити до математики?

Математика як наука має багатовікову історію. Її вважать засновницею усіх інших дисциплін. Інформація з математики зібрана у численних книгах, яких на сьогодні понад 100 000. А скільки цікавих фактів є про цю науку. Мабуть, усе населення Землі могло б розділитися на дві групи: ті, у кого математика найулюбленіший предмет і ті, що ніяк не могли впоратися з цією наукою. Та об’єднує їх одне – вони не залишалися байдужими до математики.
Засвоєння будь-якого предмета залежить від зацікавлення учня, яке найчастіше формується через спілкування вчителя і методи, за допомогою яких дитина вивчає ази науки. Усе це в поєднанні формує мотивацію або демотивацію до навчання.  Рядом досліджень доведено, які етапи ефективного викладання приводять до залучення школярів у навчальний процес, а значить – високу мотиваційну складову.
1) Короткий огляд (повторення) вивченого. Завжди перед тим, як почати працювати з новими знаннями чи уміннями добре згадати попередньо закріплені, це наче розминка.
2) Нові знання даються невеликими порціями і так, щоб учні змогли практикувати нові вміння. Детальні чи аналогові пояснення або інструкції обов’язкові.
3) Тренувальні вправи мають містити достатній ступінь активності для учня будь-якого рівня. Пов’язані з прикладами життєвих ситуацій.
4) Постійні запитання, що дозволяють перевірити ступінь засвоєння знань. Зворотний зв’язок, що дозволяє попрацювати із помилкою.
5) Спільне навчання – кооперативна робота у групах, де діти можуть обмінюватися ідеями, способами виконання завдання. Групи формуються за різними інтересами і головна мета – прийти до спільної ідеї шляхом співпраці, не конкуренції.
6) Індивідуальна робота, яка дозволяє учневі відчути власні результати у порівнянні з колишніми своїми, не з чиїмось іншими.
7) Використання схем, ілюстрацій, ігрових моделей – тобто різного матеріалу для демонстрацій вмінь або навичок.
А тепер найцікавіше, майже усі ці складові можна знайти у математичних книжках та зошитах «Активного Розвитку Талантів». Ідемо розбиратися.
Повторення вивченого
Зошити серії «Точилка». Вони так і називаються тому, що добірка вправ дозволяє гостро відточити вивчені знання, перетворивши їх у навичку. Єдина вимога – регулярність використання зошитів-точилок: 5 разів на тиждень по 5 хвилин. Зовсім небагато часу, зате результат – не забариться.
Кожна сторінка – одна навичкова вправа. Якщо у 1-му класі ще варто побути поряд з дитиною під час виконання, у 2-му – дитина впорається сама, прочитавши завдання і оцінивши власний результат.
Тема повторювальної вправи зазначається унизу сторінки.
Нові знання
Прекрасно даються у збірниках вправ серії з традицією «Навчалочка. Вправи з математики». Такі збірники є для 1-го та 2-го класів. І містять усі важливі програмні теми навчального курсу за клас.
       
Кожна тема завжди починається з пояснення ключового правила: лічби, додавання, віднімання різних чисел, читання умов задач, розв’язування задач тощо. А далі тренувальна вправа точно за цим правилом. Отже, маємо ще й покрокове практикування вміння.  Кольорові малюнки й ігрові сюжети знімають навчальне напруження.
Тренувальні вправи з різним ступенем активності

 

Набір вирізалок та розмальовок. Мозок краще запам’ятовує, коли працюють пальчики. Вирізання й розфарбовування належать до тих активностей, що дуже добре тренують дрібні м’язи руки. До того ж, в обох серіях до провідного способу виконання завдання додається гра: у вирізалках складається картинка, у розмальовках – проявляється. Достатньо лише правильно порахувати приклади.
   

  
«Магія з лупою» – окрема експериментальна серія. Розв’язати задачі та звірити відповідь можна застосувавши червону плівку-лупу. Лише з її допомогою можна побачити числа крізь червоне мереживо фарби. Ось так візуальні технології приходять на допомогу при вивченні математичних дій.
 
Індивідуальна робота з використанням ігрових моделей, схем, практичних вправ
Енциклопедії-комікси – нове явище у заохоченні до математики. Візуальна інформація сприймається швидко й емоційно, саме тому легше запам’ятовується. Задля збереження енергомісткості організм завжди вибиратиме простіші способи засвоєння й вивчення інформації. Комікс – це як мультик, тільки розкиданий на кадри. Текст не згрупований великим блоком, а так само розкиданий на короткі відрізки. Але найголовніше – якість інформації від цього жодним чином не страждає. Дитина отримує не лише базові знання з теми, а й розширює знання з історії науки.
Погляньте, як просто й доступно подаються математичні поняття подібності, множини, числа. А тепер на хвильку уявіть, що це все написано просто текстом, без супроводу малюнків. Отож-бо! Розкажу ще про один секрет: в енциклопедіях-коміксах при поясненні математичних термінів застосовується метод аналогій. І допомагають у цьому знову ж таки картинки. На прикладі равликів показали застосування понять на практиці. І от, чуючи слово «множини», наприклад, дитина уявлятиме веселих равликів, і швидко згадає, про що йде мова.
Або ось як розказується про давні способи перелічування предметів. І так само сторінка закінчується практичною вправою.
Будь-які з цих зошитів чи книжок можна використовувати й при кооперації в групах.
Ми прагнемо, щоб ті, хто ніяк не міг впоратися з математикою так само її полюбили як ті, хто приклади й задачки розтріскує  мов білка горішки. Від вас вимагається небагато – просто спробувати, зацікавлення гарантуємо ми.
З любов’ю видавнича команда «Активного Розвитку Талантів».
Співзасновниця ТМ “АРТ”
Видавчиня, автор проєктів для розвитку
і виховання дитини,
Наталія Коваль