Фрази, які треба говорити дитині щодня

Нерідко трапляється так, що ми живемо на автоматі. Щойно прокинувшись, перевіряємо електронну пошту або соцмережі, чищення зубів і ранкова кава — теж автоматичні, навіть поцілунок близьких на прощання й виховання дітей стають машинальними: «приберися», «перевдягнися», «зроби уроки»… Слова, які ми просто звикли казати в певних обставинах, не йдуть від серця, та й, напевно, не дістаються чужого. «Але ми продовжуємо кохати, любити близьких, ми ж заради них і живемо», — скажете ви. Так, проте такий автопілот призводить до душевного й фізичного виснаження, спустошення. Ми стаємо нересурсними, бо нічого свідомо не віддаємо, а відтак і не отримуємо. 

Діти, вони інакші. Вони тонше відчувають емоції. Коли вони ще зовсім маленькі (у віці 3-5 років), пригадайте, як вони вміють уловлювати настрій батьків або як намагаються залучити до гри обох, маму й тата, коли ті посварилися… Відтак на дітей не діють слова, кинуті на автоматі, як-от: застережливе «будь розумничкою», сухе «молодець» або «бувай, цілую». Вони слухають серцем — і це дає батькам добру нагоду продемонструвати тепло своїх щирих почуттів, позитивно вплинути на своїх дітей, підбадьорити, підтримати й показати, що вони для нас найцінніші.

Ми зробили добірку фраз, які бажано говорити дитині щодня. Але робіть це від щирого серця, нехай ці фрази не стануть автоматичними. 

«Я тебе люблю»

Кожній дитині, незалежно від її віку, важливо знати, що її люблять. І не просто люблять, а люблять безумовно. Що це значить? Те, що жоден учинок дитини не може вплинути на вашу любов до неї. Жоден. Навіть коли ви хочете сказати дитині про її жахливу поведінку, почніть так: «Я тебе дуже люблю і ніколи тебе не залишу. Я хочу поговорити про твій учинок…»

«Ти завжди можеш розраховувати на мене»

Дитині, особливо підлітку, доводиться пізнавати цей світ у його різноманітті. І звісно ж, батьки не можуть уберегти від усього. Але коли дитина відчуває підтримку, коли вона знає, що за будь-якої ситуації може звернутися до батьків, їй є куди піти, вона росте більш упевненою в собі, а також більш відкритою, щирою й успішною.

«Я розумію тебе»

Ця фраза допомагає дитині впоратися зі складними ситуаціями: від загубленої іграшки до нерозділеного кохання. Вона знає, що її почуття не проігнорують, не висміють, а зрозуміють і приймуть.

«Я вірю в тебе»

Хто як не батьки беззастережно вірить у свою дитину, навіть у вже дорослу, яка має власних дітей! Ця фраза допомагає долати гори, перешкоди, образи, негаразди. Вона надає крил і віри в те, що все вийде, вона допомагає підніматися і йти далі, навіть коли це здається неможливим.

«Я тобі довіряю» 

Навіть якщо дитина не виправдала ваших сподівань або вашої довіри, однаково кажіть їй ці слова і продовжуйте довіряти.  Діти намагаються виправдовувати надану їм довіру, просто може бути багато інших причин, через які вони цього не зробили (починаючи від вікових і завершуючи психологічними). Навпаки, саме з недовіри виникає брехня. А знаючи, що тобі довіряють, ти вчишся довіряти собі та іншим.

До речі, психологи радять розмовляти з дитиною, яка щойно заснула. А надто коли у неї був важкий день або ви посварилися. Цей прийом працює і з дорослими дітьми. Гладьте дитину по голові, не торкаючись її, і примовляйте: «Ти мій коханий малюк (навіть якщо він уже давно не малюк, кажіть саме так). Я дуже люблю тебе! Я пишаюся тобою. Я вірю в тебе. Ти завжди можеш розраховувати на мене», — а далі залежно від ситуації. Якщо ваша дитина боязка, невпевнена у собі, кажіть її щовечора: «Світ любить тебе. Світ безпечний. Він захищає тебе». Якщо вдень ви посварилися, скажіть: «Мені дуже шкода, що так сталося. Я не хотів/хотіла образити тебе. Пробач мені. Я тебе дуже люблю», — і ви навіть зможете побачити, як дитина глибоко зітхне уві сні після цих слів — це добрий знак, значить, вона розслабилася й остаточно заспокоїлася.

Спробуйте застосувати цю магію слів — і побачите, як зміняться ваші стосунки і поведінка дитини. Щастя вам!