Хто такий «тьютор» і навіщо він потрібен?

У сучасній освіті така професія як тьютор виникла не так давно, хоча саме поняття існує вже досить довго.

Вважається, що ніби тьюторство виникло разом з онлайн-навчанням. Але насправді це поняття ввели ще в 14 столітті британські університети, називаючи тьюторами тих, хто стежив за відвідуванням курсів і дисципліною. Пізніше, десь у 18 столітті, тьютори Оксфорда і Кембриджа почали робити те, що роблять і зараз — стали радниками для учнів, складали план занять і допомагали з іспитами. З того часу, без тьюторів не обходиться жоден навчальний центр: десь вони працюють як штатні одиниці, а десь — як запрошені експерти.

Зараз вже ясно, що тьютор – це не вчитель, це хтось інший. Адже головна задача для вчителя — наповнити групу дітей (клас) знаннями, які вимагає програма.І незалежно від того, на якому рівні знання цих дітей, чи прагнуть вони цього чи ні, всі учні повинні прийти в задану кінцеву точку разом (більш-менш успішно). Це потребує великої напруги, знань, підготовки та відчайдушної майстерності від вчителя.

Тьютор діє інакше. Він визначає мапу інтересів та здібностей кожного учня, допомагає скласти індивідуальний освітній маршрут і швидко та ефективно просуватися вперед, використовуючи природню цікавість та енергію пізнання дитини.⠀Він — фахівець з розвитку дитини, той хто знає, як ефективно вчитися та, спираючись на сильні сторони, прибираючи прогалини та перешкоди, налаштовує процес навчання так, щоб дитина змогла отримувати задоволення і радість. Тобто, виходячи із навичок, здібностей та бажань дитини, допомагає виробити ідеальну траєкторію руху.

У тьютора немає універсальної стратегії – прокладеної дороги, якою діти йдуть «строєм» – один за одним. Кожна дитина — унікальний і самостійний мандрівник. Адже дитина завжди «знає», що їй до душі, «знає» свою природу.⠀Так само жолудь безперечно «знає» ким бути та (за сприятливих умов) неодмінно виросте у великий дуб. І як би ми не намагалися виростити з жолудя яблуню – це марно. Природа у будь-якому разі візьме своє. «Знає» тут у лапках, бо дитина не може усвідомлювати це з самого початку. Таким фахівцем з усвідомлювання і є тьютор. Він помагає прибрати лапки та зробити процес знання (само-визначення) явним.

Синонімів до слова тьютор багато: старший товариш, друг, наставник, ментор, тренер, коуч. Цілі та інструменти роботи тьютора сильно відрізняються від цілей вчителя. Тому є бажання розкрити тему детально. Отож, про тьютора буде ще кілька постів.

Автор: Євген Мирошниченко

Оригінал: Facebook