Як правильно досягати мети?

“Шлях у тисячу Лі починається з першого кроку.”

Лао-цзи

Питання «Чим відрізняється мрія від мети?», ставить багатьох в глухий кут. Дорослі, і тим паче діти, не можуть відповісти на нього.

Але ж уміння ставити цілі, вирішувати поставлені завдання — це одна з ключових навичок, яка веде до успіху, задоволеності життям і високої, адекватної самооцінки. Насправді мріяти можна дуже довго — 5, 10, 20 років, про що завгодно, але ваша мрія не збудеться, якщо ви нічого для цього навіть не спробували зробити.

Коли вас запитують: «Яка ваша мета?», у свідомості з’являється образ, конкретна картинка того, що в результаті хочете отримати. Мета завжди передбачає дії, спрямовані на задоволення потреби, що за цією метою. Припустимо мета — познайомитися з чоловіком. За нею може стояти задоволення фізіологічної потреби, або потреби в близькості, прийнятті та довірчих стосунках; або ж потреба в безпеці, продовженні роду, матеріальному добробуті, чи щоб мама і бабуся не казали «… ось, всі твої подруги заміжні, а ти?».

Мета — це як вершина гори, на шляху її досягнення комусь потрібно пройти мало, а комусь і дуже багато ступенів. Під сходами я розумію певні завдання, тобто конкретні дії. Одна задача — одну дію.

Мрійте про реальне і досяжне, щоб не бути розчарованими життям і собою. Я не мрію стати чемпіонкою світу з фігурного катання, це було б смішно, я навіть не вмію кататися на ковзанах.

Мотивація і значущість. Навіщо вона вам потрібна, ця мета? Що вона вам дасть? Як ви будете себе почувати після її досягнення? Будьте чесні з собою, це ваше бажання або його вам вселили? Або ви хочете когось наслідувати?

Бажано визначитися з терміном — час вашого життя, який ви готові витратити на досягнення мети.

Дуже добре, щоб ваша мета мала критерії вимірності. Це може бути кількість сторінок, якщо хочете написати книгу або статтю; гроші або відсотки, якщо хочете збільшити свій дохід; кілограми, якщо хочете скинути чи набрати вагу; кілометри, якщо хочете пробігти марафон або забратися на вершину гори й т.п.

У висновку хочу сказати, що на шляху досягнення мети часто зустрічаються перешкоди, когось вони можуть налякати, когось навпаки роздратувати, хтось може відстрочити й переглянути свій план, внісши в нього корективи. І важливо робити зусилля для досягнення бажаного.

А знаєте, чим відрізняється зусилля від насильства над собою. Зусилля — це коли я докладаю свої сили для досягнення того, чого хочу і бажаю саме я. А насильство — це тоді, коли мені треба зробити щось, що для мене не є важливим і значущим, а це потрібно комусь іншому, але не мені.

Наприклад:

Конкретністю. Моя конкретна мета — вивчити англійську мову.

Завдання №1 — знайти вчителя англійської мови або курси online.

Завдання №2 — визначитися з розкладом, виділяти щодня час для вивчення мови.

Завдання №3 — знайти носія англійської мови, з яким я могла б удосконалювати свою вимову.

Завдання №4 — складати проміжні іспити.

Завдання №5 — знайти фірму, яка співпрацює з Кембридзьким університетом і уповноважена від його імені видавати сертифікати після успішного складання тестів.

Досяжність. Оцінюючи свої можливості, я думаю, вивчити англійську мову — це для мене реальна мета. З урахуванням того, що я його вивчала ще в школі та університеті.

Значущість. Навіщо мені англійська? Щоб з’явилися англомовні клієнти. Які потреби: матеріальний добробут, самореалізація.

Терміни. У моєму випадку, я думаю, що два роки достатньо, щоб добре говорити й писати англійською, приділяючи щодня одну годину.

Виміри. Припустимо, для себе я визначила, що якщо пройду добре тести від Кембридзького університету й отримаю сертифікат, то це і буде виміром мого рівня англійської мови.

Бажаю Вам удачі в досягненні ваших цілей!

Практичний психолог ХПЛ «Школа «Ранок»

Нестерцова Наталія