Літній табір: Що та навіщо?

Літо ― час відпусток і канікул. Але от невдача: канікули у школярів тривають три місяці, а відпустка батьків ― максимум місяць. Куди прилаштувати дитину молодшої та середньої школи? Як вчинити, щоб школяри-підлітки не вешталися всі канікули у дворах, проводячи час у сумнівних компаніях? На щастя, багато приватних шкіл та освітніх організацій пропонують таку послугу, як літній міський табір. Ми спробували дізнатися подробиці в декількох навчальних закладах.

Переважно, такі табори працюють протягом трьох літніх місяців. Але відвідувати їх можна й протягом одного тиждня, і двох, і трьох, і весь сезон. Організатори заздалегідь готують програму табору, розписану по тижнях, тому, батьки і діти можуть вибрати зручний і цікавий для дитини період перебування там. Здебільшого, табори тематичні, їх спрямованість тісно перегукується з самим навчальним закладом. Якщо в школі робиться акцент на вивченні, наприклад, англійської мови та інноваційних технологій (як в школі «Ранок»), то і в програму табору буде введено English, а також квести та майстер-класи з просунутими пізнавальними темами.

Що роблять діти в міському таборі?
У міських таборах діти не сидять за партами та не вчаться за підручниками, а обов’язково гуляють на свіжому повітрі (літо ж!). Усі табори без винятку пропонують виїзні екскурсії. Які та куди ― залежить від організаторів. Багато закладів пропонують харчування, у школі «Ранок» воно 3-разове. Тільки дитячі клуби й освітні простори без ліцензії можуть не пропонувати харчування, тоді вам доведеться давати дитині продукти з собою або замовляти доставку.

Які переваги надає міський табір?
Такий тип дитячого табору є альтернативою заміському. Особливість останнього в тому, що ці табори позмінні: ви відправляєте дитину на 2-3 тижні і можете тільки в гості приїжджати. Звичайно, такі табори можуть похвалитися кращими природними умовами. Але міський табір зручний тим, що ви не розлучаєтеся надовго з дитиною, можете краще слідкувати за тим, що з нею відбувається. І у випадку необхідності швидко вирішити проблему. Якщо, наприклад, дитина захворіла, знову ж вона поруч із вами, і ви можете швидко відреагувати на ситуацію.

Чи потрібен табір підліткам?
Наша відповідь ― тричі «так». Якщо ви з дитиною подивитесь  програму таборів для дітей 12-16 років, то вам і самим закортить взяти в них участь. Школа «Ранок» у тематиці «Ranok Film Academy» пропонує підліткам зустрітися з фахівцями кіноіндустрії та зсередини дізнатися про те, як знімають кінофільми. А на тематичному тижні «Foto Lab» діти навчатимуться навичкам професійної фотографії у кращих фахівців, адже в час Інстаграма і блогерів робити правильні красиві фотографії ― просто необхідність. Інші освітні простори пропонують також для підлітків тижні інстаблогеров, школу медіа-простору та інші теми, пов’язані з необхідними навичками ХХІ століття.

Сподіваємося, ми допомогли багатьом батькам вирішити питання, поставлені на початку статті. І ваші діти, навіть старшокласники, проведуть літо весело, пізнавально і з користю.