“Харьковская неделя”: Обираємо школу. Які критерії?

Усього пара тижнів, і почнеться пора літніх відпусток і канікул. Саме тому багато батьків активно замислюються про вибір школи. Особливо актуальне це питання для майбутніх першокласників. Але трапляється, що доводиться міняти школу в середині навчання. Причини можуть бути різні: “проблеми” з успішністю або соціалізацією, консервативні або занадто інноваційні підходи до навчання, незадовільні побутові і гігієнічні умови. Вибирати школу дійсно краще за все впродовж навчального року, коли школа живе своїм звичайним життям і можна її розглянути в реальності. У весняний період в навчальних закладах починається сезон “відкритих дверей”. Це хороша можливість у прямому розумінні слова “походити” по школах, подивитися і все довідатися. Приватні школи надають відкритіші умови знайомства: зустрічі з презентацією системи навчання в школі, екскурсіями по території, спілкуванням з учителями.

Отже, за якими критеріями часто вибирають школу?

  1. Віддаленість від будинку. Територіально близька школа –– це заощадження часу і мінімізація небезпеки, якщо дитина вже самостійно добирається. Але в Харкові у приватних школах вже є власні автобуси.
  2. Атмосфера школи. Як її зрозуміти? Це те, що ви відчуваєте, знаходячись там. Ось деякі почуті висловлювання мам “якась ця школа похмура, незатишна”, “я зайшла в школу, а тут так, як удома, добре так, спокійно”. Атмосфера школи створюється простором, чистотою, оформленням стін коридорів, класів. До речі, зверніть увагу, чи є в школі інформаційний стенд і який.
  3. Адміністрація школи. Важливий момент. Від адміністрації залежить організація навчального і виховного процесу, дисципліна, вектор розвитку установи. Обов’язково поспілкуйтеся з директором школи і завучем особисто, задайте всі питання, що цікавлять вас. Послухайте, наскільки зрозуміло і чітко для вас звучать відповіді.
  4. Педагогічний колектив. Для молодших класів часто важлива не стільки сама школа, скільки перший учитель. І проте, навіть якщо ваша дитина йде в перший клас, не забутьте довідатися про середню школу: чи достатньо педагогів на усі предмети, наскільки часті заміни, який середній вік педагогічного колективу, як професійно розвиваються педагоги. Уточніть про додаткові навчально-виховні можливості школи: факультативне зайняття, клуби, гуртки, секції, екскурсії, поїздки. Яка їх вартість.
  5. Навчальний процес і традиції школи. Прийдіть у школу під час уроків. Подивіться, як діти поводяться на перервах, як спілкуються вчителі. Поговоріть із старшокласниками. Ви відразу побачите культуру школи. Добре, якщо в школі дотримуються традицій. Так формується свідоме відношення до справи. Але якими б не були критерії вибору, найважливішою має бути ваша дитина і її інтереси. Останніми роками активно почав розвиватися сектор приватної освіти. Часто, не знаходячи чогось в житті, ми починаємо це створювати. Які аргументи “за” приватний навчальний заклад?
  6. Невелика кількість дітей у класі (10-18 чоловік). Безсумнівно, це величезний плюс, ураховуючи те, що класи в державних школах іноді складають 35-40 чоловік!
  7. Дитині гарантований емоційний комфорт.
  8. Новітні або альтернативні методи навчання. Відомо, що в держшколах ці методи диктує райвно, а приватні навчальні заклади можуть вибирати їх самі.
  9. Сучасне технологічне оснащення класів.
  10. Постійна присутність вузьких фахівців, таких, наприклад, як психолог і логопед.
  11. Тісна співпраця з батьками, гарантія конструктивного діалогу в будь-якій ситуації.
  12. Якісне харчування.
  13. Шкільні автобуси.
  14. Школа повного дня. Батькам не треба кожного разу думати, як забрати дитину о 12-13 годині, якщо робочий день до 18.

На сьогодні в Харкові є декілька приватних шкіл з історією: “Авторська Школа Бойка”, гімназія “Вогнище”, ліцей “Професіонал”. Про них можна знайти багато інформації. Основними мінусами подібних шкіл є те, що в них важко потрапити, особливо якщо ви хочете перевести дитину серед навчального року або в 2-11 клас, не завжди зручне місце розташування.

Серед нещодавно відкритих приватних шкіл –Монтессорі-школа, освітній проект “Школа змін”, УВК “Новатор”. Наша “Школа Ранок” наймолодша і можна сказати домашня, відкрилася в 2018 році. У ній об’єднується затишна емоційна атмосфера й інноваційні методи навчання. Звичайно, школи, що нещодавно з’явилися, це ризик. Є ризик того, що не виправдають надій або не виконають обіцянок, або закриються через рік-два, не витримавши конкуренції. Тому при виборі молодої приватної школи звертайте увагу на особу її засновника, його досвід в інших сферах діяльності, на педагогічний склад і програми, по яких здійснюється освіта. Адже дуже важливо, щоб, окрім комфорту, ваша дитина здобувала якісну освіту.

Джерело: газета “Харьковская неделя”