Планета — наш дім: Як виховати екологічно свідому особистість

Формування у дитини відповідального ставлення до навколишнього середовища дуже важлива справа для кожних батьків.  Це завдання має за мету з самих малих років навчати дитину дотриманню моральних і правових принципів природокористування.

Бережливе ставлення до природи відмінна характеристика особистості. Це свідчить і про розуміння природних законів, і про розуміння принципів природокористування, і про все, що погано позначається на природних ресурсах. Запорукою правильного ставлення до природи є навчання та виховання дітей наукової, правової і моральної діяльності, спрямованої на вивчення взаємодії людини і природи.

Мірилом готовності дитини відповідально підійти до питання екологічного виховання є турбота про майбутні покоління. Але це аспект, який стане зрозумілим вже для більш старшого віку. Для дітей молодшого віку основа полягає скоріше в любові до природи, її пізнанні та гуманності.

Зараз пропонуємо до вашої уваги поради, які допоможуть розвинути любов і повагу до оточуючого середовища та виховати екологічно свідому особистість.

Робити годівниці для птахів з пластика або пакетів тетрапак
Це творче заняття для дітей і дорослих. Виготовляючи годівниці, ми відразу робимо дві корисні справи: утилізуємо пластик коректним чином, даючи йому друге життя, і годуємо птахів. Таке заняття сподобається кожній дитині!

Сортувати сміття
Шляхом власного повсякденного прикладу дорослі можуть показувати, як потрібно сортувати сміття. Для цього необхідно складати сміття не в одну  корзину, а розкладати по типу відходів. Для цього потрібно зробити кілька коробок: для паперу, харчових відходів, пластику, заліза, батарейок. Діти швидко запам’ятовують подібні процеси. І кладуть папір до паперу, залишки їжі до їжі  тощо. Таким чином, ми навчаємо своїх дітей з самого дитинства бути відповідальними за сміття, який виробляємо.

Утилізувати відходи
Кожна родина повинна мати  за мету максимально утилізувати свої відходи. Як можна це зробити? Способів дуже багато! Наприклад, використаний папір спалювати і попелом удобрювати свою ділянку. Пластик можна використовувати багаторазово, адже з одним целофановим пакетом можна ходити до магазину багато разів, і тоді не з’явиться необхідність брати новий. Харчові відходи використовувати в компост. І, звичайно, необхідно пояснювати дітям, для чого ми це робимо, чому важливо не залишати після себе сміття. Дітям потрібно знати, куди потрапляє сміття, якщо його не сортувати. Якщо батьки сортують  сміття, яке виробляють, то дитина буде розуміти, чому потрібно це робити. Звичайно, сортування сміття — процес не з легких. Та для початку, можна сортувати відходи на органічні і не органічні, це буде величезним кроком назустріч чистому оточуючому середовищу!

Збирати макулатуру
Збір макулатури гарне рішення для жителів багатоповерхових будинків. Дійсно, адже мешкаючи у квартирі, дуже складно спалювати використаний папір. Проте завжди можна знайти альтернативне рішення! Збирайте папір і здавайте до пунктів прийому макулатури. Найголовніше розповісти малюкам, для чого ми це робимо, розповісти, що використаний папір переробляють на новий. І таким чином природа, зокрема, дерева, не страждають від дій людей. Вашим дітям обов’язково сподобається процес збору макулатури, і вони з радістю будуть допомагати складати використаний папір в спеціальну коробку.

Використовувати багаторазову сумку для покупок
Купити сучасну тканинну сумку з веселим малюнком для походів до магазину. Також можна дати свобожду фантазії, і запропонувати дитині самостійно розмалювати полотняну сумку акриловими фарбами. Ми впевнені, що цей процес викликає більше мотивації ходити до магазинів без звичного для всіх пластику.

Використовувати багаторазову пляшку для води 
Для води, яку ви берете на прогулянку, можна використовувати багаторазові алюмінієві або скляні пляшки. Таким чином, ви відмовитесь від щоденної купівлі води у пластикових пляшках, а отже зробите свій внесок у збереження екологіі. Безперечно, дітям подобається мати власну пляшку з водою. До того ж асортимент в магазинах дуже великий! Кожна дитина може вибрати пляшку за власним смаком і з задоволенням використовувати її щоразу на прогулянці або під час спортивних занять.

Садити дерева і не тільки!
Посадити дерево біля свого будинку або розвести квітник це дуже корисна діяльність, за допомогою якої батьки можуть навчити  дитину любити природу. Дітям сподобається відчути себе спражнім садівником, адже дуже цікаво висаджувати  насіння від з’їдених фруктів, овочів або ж  пророщувати паростки. Цей процес —справжнє диво: спостерігати, як з набряклого насіння визирають маленькі зелені стеблинки. Це інтерактивне навчання буде корисним для дітей будь-якого віку. Також, паростки можна вирощувати вдома навіть взимку. А що ж можна пророщувати? Будь-що, вибір дуже великий! Сочевицю, нут, маш, овес, пшеницю, навіть для всіх звичну гречку! Крім того, пророщені паростки можна додавати до свого щоденного раціону та наповнювати організм усіма корисними мікроелементами!

Створювати сімейні традиції
У кожної сім’ї мають бути свої великі та маленькі сімейні традиції. Створючи власні звичаї, ви сприяєте формуванню родинних цінностей у дитини. Також це допомагає у створенні власне вашого родинного статуту. Дуже важливо щодня показувати дитині цінність родинних зв’язків та відносин. Для цього потрібно з повагою ставитися до членів сім’ї, щоб малюк відчував тепло та любов у родинному колі.
Намагайтеся частіше робіть особисті, тільки сімейні зустрічі. Саме такі моменти залишаються глибоко в пам’яті дитини. Також обов’язково розповідайте дитині про його предків, про їх буденний життєвий устрій, працю, взаємовідносини.

Годувати тварин
Для дітей великою радістю є годування птахів у парку, рибок у ставку, бездомних котів і собак. Неодмінно заохочуйте такі дії своєї дитини! Адже  бажання та вміння допомогти і поділитися чимось важливим це надзвичайний стан будь-якої людини. Такі, на перший погляд, зовсім буденні дії виховують в дітях любов і турботу.

Розповідайте дитині, що все необхідне для життєдіяльності дає нам природа. А завдання людини зберегти природу та примножити її багатства. І, головне,  відповідально ставитися до даного питання, оскільки ми повинні залишити після себе своїм нащадком багату, красиву і чисту планету.

Анастасія Дмитренко