7 способів розвинути у дітей позитивну поведінку

Батькам вкрай важливо навчити дитину правильної позитивної поведінки, адже це допоможе йому в майбутньому досягти життєвого успіху. Для надання дитині необхідних навичок вам знадобляться послідовність у діях і уважність, але, перш за все, все залежить від вашої готовності використовувати позитивний підхід у вихованні дитини.

Щоб розвинути у дитини позитивну поведінку, дотримуйтеся наступних рекомендацій.

Давайте гарний приклад
Оточення — найдієвіший засіб для розвитку у дитини необхідних навичок. Саме оточення визначає відмінності між поведінкою людей і тварин. І тому від оточення, яке ви створюєте для своїх дітей, залежить те, чому вони навчаться.
Дитина бачить все, що ви робите, та в усьому наслідує вам. Показуйте їй гарний приклад, не скаржтеся і не сваріться в її присутності.
Якщо ви створите у вашому будинку гармонійну та позитивну атмосферу  і будете дотримуватися її завжди, це сформує у дитини відповідну картину світу, яка залишиться з нею протягом усього життя.

Приділяйте увагу
Слухайте свою дитину, не перебиваючи і не засуджуючи її. Це дуже важливо, адже, коли дитина бачить, що ви її слухаєте, вона відчуває, що сказані слова мають цінність.
Дитині може бути важко впоратися з тим, що вона не може висловити будь-які свої почуття. Якщо ви будете перебувати поруч із дитиною та надавати їй підтримку, це допоможе  подолати побоювання, занепокоєння і недовір’я.

Тримайте своє слово
Дитяча логіка проста: діти розуміють тільки «так» і «ні». Дорослі, кажучи «можливо», ускладнюють таку картину.
Якщо ви пообіцяли дитині на вихідних відвідати зоопарк за те, що вона буде весь тиждень вчасно робити домашні завдання, вам слід стримати своє слово.
Таким чином, дитина розуміє необхідність виконувати дані зобов’язання і довіряє вашим словам.

Будьте уважні
Щоб сприяти безпеці дитини, вам слід класти деякі речі в правильних місцях. Діти завжди шукають, з чим можна пограти. Це властиво їм, тому вони часто беруть ваші речі.
Не потрібно лаяти дитину за те, що вона грає з вашими речами. Просто тримайте речі поза її досяжністю. Якщо ви лаєте дитину, це може викликати у неї негативні почуття. Будьте максимально ввічливі, відучуючи дитину брати ваші речі.

Навчіться говорити «ні»
Говорити «ні» дитині буває важко, але набагато важче вплинути на її вперту поведінку. Не погоджуйтесь на всі прохання дитини. Зробивши це, ви дасте їй неправильне розуміння речей.
Коли ви в чомусь відмовляєте дитині, вона розуміє, що повинна питати вашого дозволу, поважати вашу думку і дотримуватися встановлених правил.

Не вказуйте
Не вказуйте дітям, що їм потрібно робити. Дайте їм трохи свободи, і ви будете здивовані результатом. Надмірні вичитування моралі можуть мати для дитини протилежний ефект. Радьте, а не вказуйте.
У такий спосіб дитина вчиться приймати власні рішення, брати відповідальність за свої вчинки і стає самостійною.

Не навішуйте ярлики
Називаючи дитину неслухняною, дурною або навішуючи на неї будь-які інші ярлики, ви викликаєте лише негативні емоції. У такий спосіб ви не мотивуєте дитину поводитися краще, а тільки занижуєте її самооцінку.
Якщо ви хочете, щоб дитина краще навчалась, розкажіть їй про переваги гарного навчання. Не тисніть, м’яко поясніть, що ви  очікуєте і чому.
Підвищуйте самооцінку дитини. Це буде сприяти кращій поведінці.
І, нарешті, тренуйте терпіння. Це перше правило для батьків, які використовують методи позитивного виховання. Неможливо виховати дитину за один день, але з часом ви зможете розвинути у неї позитивну поведінку.