Як залучити дітей до вивчення мов?

У блозі ми вже торкалися теми мотивації дітей до навчання, де дали батькам кілька загальних порад. А як щодо іноземних мов? Взагалі-то, майже всі школярі «ходять на англійську»: або відвідують заняття в дитячих клубах, або займаються додатково в школі, або з репетитором, або вивчають англійську онлайн. До речі, дійсно хороші репетитори англійської дуже завантажені, до них важко потрапити, бо запис іде за рік-два вперед. Звідки такий ажіотаж?

Безперечно, в наш час, коли подорожі світом стали реальні й доступні, коли можна вступити до будь-якого вишу світу, коли існує мережа Інтернет і можна дізнаватися багато цікавого з іноземних сайтів, коли молодь не живе в одній країні довше трьох місяців та має друзів по всьому світі, без знання іноземної мови людина відчуває себе як за ґратами. Сучасні батьки знають про це й, звичайно ж, із найкращих побажань «віддають» своїх дітей «на англійську».

Але чи враховані тут самі діти, їхні бажання й інтереси? Відомо, що вони погано засвоюють інформацію, якщо їм не цікаво. Діти роками можуть вивчати англійську (або будь-яку іншу мову), й залишатися на рівні «Hello, my name is…». Завдання батьків ― не просто «віддати» дитину на заняття, а забезпечити ефективне вивчення мови, щоб вона могла вільно користуватися нею.

Аби залучити дитину до вивчення мови, необхідно, перш за все, знайти індивідуальний підхід. Адже серед дітей, як і серед дорослих, є візували, аудіали або кінестетики. Комусь сподобається дивитися відео, хтось буде в захваті від живого спілкування, а хтось волів би усамітнитися й вивчати мову самостійно онлайн.

Вам уже відомо, що школа «Ранок» приділяє особливу увагу вивченню англійської й застосовує найкращі програми, зокрема матеріали Кембріджського університету. Ми розкриємо деякі лайф-хаки із залучення дітей до вивчення англійської.

Літній міський табір з English

Поєднати корисне з приємним? Легко! Дитина в таборі, поки батьки на роботі. А табір у школі «Ранок» обов’язково містить English.

Спікінг клаби

Чудовий метод практикувати розмовну англійську в невимушеній обстановці. Беручи участь у Speaking club, діти й дорослі позбавляються страху й почуття незручності під час розмови англійською. Саме в живих бесідах народжується здатність вільно сприймати іноземну мову.   

Канікули за кордоном

Так-так, школа «Ранок» організовує подорожі за кордон під час канікул. Це і відпочинок, і найяскравіші враження, і найкраща мотивація до вивчення іноземних мов.

TED-Ed

Діти люблять дивитися відео. Перегляд цих коротеньких анімацій про цікаві наукові факти можна пропонувати як молодшим школярам, так і підліткам. Навіть якщо рівень знання англійської низький, переглядаючи відео TED-Ed, діти почнуть розуміти, про що йдеться, адже до слухового залучається ще й зорове сприйняття.

ВВС learning english

Чудова платформа для безкоштовного вивчення англійської онлайн. Вона пропонує ресурси для вивчення мови як учителям, так і студентам: коротенькі відео-уроки з граматики, словник тощо.

Мовний табір

Школа «Ранок» пропонує навчання дітей в Англії під час літніх канікул: мовний табір на базі школи-пансіону Barnardiston Hall, що поруч із містом Cambridge. Звичайно ж, коли дитина опиниться в Англії та мешкатиме разом із дітьми з різних країн світу, вона покращить свою англійську й навіть, можливо, навіть почне думати нею.

Отже, як бачите, є що продемонструвати дитині, аби вона сама захотіла вивчати англійську. Приємного інглішу!