Мобільне шахрайство: як захистити дитину

Скільки разів ви «вигравали» автомобіль, навіть не беручи участі в жодній лотереї? Деякі з нас, можливо, вже б мали власний автопарк. 

Безперечно, телефон, як і Інтернет, ― зручна річ, у тому числі й для батьків, які можуть бути завжди на зв’язку зі своїми дітьми. Річ потрібна, та водночас небезпечна. Як вогонь. Жертвою телефонного шахрайства може стати будь-хто, та особливу групу ризику складають діти, бо в них мало досвіду та багато довіри до світу.

Як розпізнати телефонних шахраїв

Аби не потрапити в пастку, достатньо хоча б знати про різні шахрайські схеми. Звичайно, шахраї винахідливі в своїй галузі та з часом вигадують щось нове, але воно, як правило, базується на тих самих принципах.

По-перше, це несподівані виграші. На телефон приходить смс приблизно такого змісту: «Вітаємо, ви виграли машину…» або «Забирай 250 000 грн…».У чому секрет? Все просто: якщо ви передзвонюєте за вказаним номером або відповідаєте на смс, вам повідомляють, що приз уже чекає на вас, але за законом, необхідно сплатити податок в розмірі певної суми. Тільки-но ви сплатите його, зможете отримати приз. До речі, на запитання «щасливчика»: «Чому я виграв, адже я не брав участі в жодній лотереї?», ― ви отримаєте пояснення на кшталт: «Ви ж сплачували онлайн покупки? Тож автоматично приймали участь…» Звісно, зараз майже кожен щось купує в Інтернеті. Гадаємо, не слід пояснювати, що станеться після того, як ви перерахуєте суму так званого податку… Так, ви втратите свої гроші й нічого не отримаєте.

Другою найбільш розповсюдженою схемою є телефонні дзвінки, які сповіщають про те, що хтось із родичів потрапив в аварію, до лікарні тощо. Той, хто дзвонить, просить привезти гроші в певне місце. 

Окрім цих трюків, існують ще такі, що, відповідаючи на сумнівне смс, ви втрачаєте кошти, які були на вашому рахунку, або взагалі сім-карту. Нею просто починають користуватися шахраї.

Як поводитися та як захистити дитину від мобільних шахраїв

Перш за все, тільки-но ви придбали дитині телефон, поясніть не як ним користуватися, а які бувають телефонні шахрайства. Розкажіть, що ні в якому разі не можна відповідати на смс з невідомих номерів, не можна дзвонити на ці номери. Розкажіть, що шалений виграш ― це лише приманка для довірливих.

У випадку, якщо на номер дитини зателефонує незнайомець і повідомить, що з його рідними щось трапилося, треба негайно передзвонити своїм родичам, упевнившись, що з ними все гаразд. А якщо з якихось причин хтось із них не відповість, треба зателефонувати іншим дорослим, яким можна довіряти, наприклад учителю, й повідомити про ситуацію. Дорослі вже зателефонують у поліцію. Поясніть, що в жодному разі не можна панікувати й тим більше зриватися й їхати або йти в назначене місце.

Можна заздалегідь у родині домовитися про пароль, який знатимете лише ви, ― так ви убезпечити себе від випадків, коли шахраї називаються кимось із родичів і просять привезти гроші.

Крім того, в мобільних операторів є така послуга, коли батьки повністю контролюють гроші на рахунку дитини. У цьому випадку ви захистите дитину та свій гаманець від зникнення коштів.

Отже, бажаємо вам бути пильними, навчати цьому своїх дітей і ніколи не потрапляти навіть до найдрібнішого шахрайського павутиння.