Альтернатива шкільній формі

Донедавна, поки учні приватних шкіл спокійно навчалися у зручному одязі, в колах дітей-батьків-учителів державних середніх навчальних закладів велися суперечки щодо обов’язкової шкільної форми. Декому вона подобалася, декому ні, декотрі навіть збирали підписи для заяви Президентові про скасування шкільної форми. Як би там не було, але кілька тижнів тому старий наказ про обов’язкову шкільну форму був скасований. 

Тепер, готуючись до нового навчального року, батькам і дітям слід враховувати цей факт. Можливо, раніше було простіше: треба було купити форму та взуття для фізкультури, змінне взуття, шкільну форму та декілька блузок, сорочок, кофтинок. Зараз декотрі можуть розгубитися, бо звичний уклад порушився. Аби допомогти, ми пропонуємо декілька порад-трендів для школярів.

  • Найголовніше ― це зручність. Одяг має бути зручним, він не повинен обмежувати рухи під час уроків і перерв.
  • Пам’ятайте про доречність. Дуже цінне вміння коректно добирати вбрання до певних обставин і подій. Будь-яка школа ― це навчальний заклад.
  • Тим, хто навчається в початковій школі, радимо не носити щодня білий одяг.
  • Звичайно, якщо дітям зручно у джинсах, тепер можна буде носити їх до школи, як хлопчикам, так і дівчаткам. Із чим комбінувати? Футболки, блузи, сорочки, реглани ― з однією парою джинсів можна створити різні луки на цілий тиждень.
  • Дівчатка можуть урізноманітнити свій образ зручними сукнями й спідницями. Сукня ― більш простий варіант, тому що її можна ні з чим не комбінувати, до спідниці ж треба добирати верх. Але з однією спідницею, як і з джинсами, можна поєднувати різні варіанти верху й створювати щодня нові образи.
  • Не радимо захоплюватися прикрасами: вони можуть бути небезпечними (наприклад, довгі намиста, ланцюжки, сережки), та й часто губляться, наприклад, під час перевдягання на уроки фізкультури.

Отже, приблизний перелік одягу для хлопчика такий: декілька пар джинсів або штанів, сорочки, футболки, реглани, джемпери, кардигани або світшоти на холодну погоду. Для дівчаток список буде майже той самий, однак штанів або джинсів можна купити по парі та придбати дві-три сукні й дві-три спідниці ― цього має вистачити на цілий навчальний рік, і дитина матиме різноманітний вигляд. Зрештою, те, що форму відмінили, ніяк не вплине на її прихильників: можна купити шкільну форму на свій смак і носити її.

До речі, школа «Ранок» винайшла зручну та приємну альтернативу шкільній формі у вигляді футболок із логотипом школи. Діти за бажанням можуть доповнити свій лук фірмовою футболкою. Майже всі наші учні хочуть носити такі футболки, адже вони раді, що навчаються саме тут.