Як працює дистанційна освіта у школі

Дистанційна освіта у школі стає дедалі поширеною в Україні. Діти можуть отримати повноцінну середню освіту, підтверджену документами державного зразка, не виходячи з дому. Саме тому дітей, які навчаються на відстані, часто називають хоумскулерами (від англ. home ― дім, school ― школа). Вони не ходять до школи, а, навпаки, школа «ходить» до них, потрібен лише Інтернет.

У нашій країні наразі існує чимало варіантів для навчання дистанційно. По-перше, це онлайн-школи, які поєднують в собі переваги традиційної школи та онлайн-освіти і пропонують відео-уроки, онлайн-супровід педагогів та атестацію. Вступити до таких шкіл досить легко, потрібно мінімум документів: заява батьків та свідоцтво про народження дитини. Жодних медичних довідок не вимагають. Якщо дитина переводиться з іншої школи, то потрібні ще особова справа й табель із попереднього місця навчання. Тільки-но дитина вступає до школи, їй надсилають розклад і програму дистанційного навчання. Уроки можуть проходити як у віртуальних «класах», так і індивідуально. Деякі школи можуть навіть скласти суто індивідуальну програму для  окремої дитини.

Крім того, деякі приватні школи пропонують як денну, так і дистанційну форми навчання. Дитина може легко вступити до школи й навчатися віддалено. Їй надається програма, розклад атестацій та онлайн-ресурси для навчання. Єдина суттєва відмінність дистанційної форми навчання від онлайн-шкіл полягає в тому, що для складання ДПА та ЗНО необхідна фізична присутність дитини. Звичайні щосеместрові або щорічні атестації можуть відбуватися як онлайн, так і фізично.

Які переваги дистанційного навчання? 

  1. Дитина може отримати повноцінну загальну середню освіту без прив’язки до місця перебування.
  2. Учні мають постійний доступ до відео-уроків та інших матеріалів і можуть звертатися до них стільки разів, скільки потрібно.
  3. Дитина опановує матеріал у власному темпі.
  4. Займатися можна в зручний час, тобто родина має змогу створювати індивідуальний графік навчання дитини.
  5. Прозорість: батьки можуть легко контролювати успішність дитини.
  6. Діти можуть навчатися незалежно від свого стану здоров’я.
  7. Відсутні стреси, ранні підйоми, важкі рюкзаки й додаткові витрати.
  8. Є додатковий вільний час на особистий розвиток дитини: спорт, хобі, подорожі, секції тощо.
  9. Дитина не витрачає зайвий час: вона може опанувати за один урок те, на що в звичайній школі витрачають 4-5 уроків.
  10. Дистанційну освіту можна поєднувати з основним місцем навчання, можна завершити школу достроково.

Для кого підходить дистанційна освіта?

  1. Для родин, які часто подорожують або не мешкають постійно в одному й тому самому  місці.
  2. Для дітей-спортсменів, майже весь час яких зайнятий тренуваннями, поїздками, змаганнями.
  3. Для дітей, у яких є проблеми у спілкуванні з однолітками.
  4. Для дітей-інвалідів, які за станом здоров’я не можуть відвідувати школу.
  5. Для дітей, які мають високі досягнення в навчанні й хочуть пройти шкільну програму достроково.

Дистанційна форма освіти успішно впроваджена у приватній харківській школі «Ранок». Для прикладу, учень 9 класу Єгор Алексєєнко професійно займається хокеєм і цього року тренувався у місті Новояворівськ Львівської області. Але уроки він не прогулював. Хлопець навчався самостійно, але завжди мав можливість отримати зворотній зв’язок вчителя. Коли учень повернувся до Харкова, йому не потрібно буде наздогоняти однокласників і він з легкістю продовжив очне навчання. Дистанційне навчання дає можливість Єгору тренуватися і наближає його шанси стати чемпіоном світового рівня.