Як врятувати дитину від комп’ютерної залежності?

У наш час декілька комп’ютерів у будинку — досить звичне явище. Справ, які можна зробити за допомогою мережі Інтернет і комп’ютера не перелічити. І хоча комп’ютери — дуже корисні та зручні пристрої, досить часто вони викликають звикання.

Не маючи тимчасових меж, найчастіше у комп’ютерну залежність потрапляють діти. Соціальні мережі, чати, онлайн ігри — зараз це все є у відкритому доступі. І вже сьогодні сучасним дітям та підліткам набагато цікавіше проводити час не за грою на вулиці з друзями, а за комп’ютером, в інтернеті, занурюючись усе глибше та глибше у віртуальну реальність

Для батьків дуже важливо своєчасно помітити прояви залежності дитини від комп’ютера. Адже чим раніше Ви виявите проблему, тим легше буде її вирішити. Тривале перебування за гаджетами, дратівливість, пасивність, забудькуватість та ігнорування — основні ознаки комп’ютерної залежності у дитини.

Виявивши комп’ютерну залежність, не варто панікувати та тиснути на дитину, намагаючись відвадити її від комп’ютера. Заспокойтеся та зрозумійте, що боротьба з дитячою комп’ютерною залежністю в першу чергу вимагає від Вас емоційної витримки, терпіння та часу.

Як допомогти дитині позбутися комп’ютерної залежності?

Спробуйте пограти разом з дитиною. Дізнайтеся, які ігри йому цікаві, розташуйте дитину до себе. Під час гри спілкуйтеся, розмовляйте – так ви здобудете втрачену комунікацію з дитиною. Адже саме бажання усамітнитися призвело до зближення Вашої дитини з комп’ютером. Такими методами Ви потрохи позбавите дитину самотності та поновите спілкування. Більше розмовляйте, м’яко розпитуйте про переживання, захоплення. Виявляйте інтерес до життя дитини якомога частіше, дайте зрозуміти, що Ви любите та піклуєтеся про неї. Покажіть, що реальне спілкування, турбота та любов тут, у реальному світі, а не у віртуальному.

Запропонуйте дитині зайнятися фізичною активністю. Спортивна секція, басейн, танці, умзика, малювання. Дайте дитині можливість самій обрати те, що їй буде до вподоби. Покажіть, що в реальному світі є безліч цікавих занять, які набагато корисніше комп’ютера.

Не перекладайте на комп’ютер усі виховні функції.  Адже дуже просто включити дитині мультфільм або поставити гру, щоб вона не заважала зайнятися вашими справами, але це поганий вихід.

Намагайтеся більше часу проводити з дитиною, вникати в її проблеми, займайтеся разом цікавими справами. Частіше бувайте на свіжому повітрі. Чим більше уваги дитина отримуватиме тут і зараз, тим менше у неї буде бажання проводити час за комп’ютером!