Типи темпераменту дитини

Темперамент — вроджена особливість кожної людини. Він визначає поведінку, емоційний стан, усі психічні процеси. Темперамент не впливає на розумові здібності людини, але проявляється в моториці, фізичній активності, емоційності. Це більш широке поняття, ніж характер.

У психології виділяють 4 типи темпераменту дітей: холерик, сангвінік, флегматик, меланхолік. Дітям рідко притаманний конкретний вид темпераменту. Зазвичай у дитини в різній мірі виявляються риси того чи іншого типу. І тільки один із них є домінантним або провідним.

Визначити, до якого психоемоційного типу відноситься дитина, можна вже в дошкільному віці. А допоможуть у цьому спостережливість і уважність батьків.

Можна дати наступну характеристику типів темпераментів у дітей:

  • Холерик. До цього типу відносяться легко збудливі, неспокійні, іноді навіть агресивні діти. Вони емоційні, енергійні, схильні до щвидкої зміни настрою. Важко передбачити, як така дитина поводитиметься в новому оточенні.
  • Сангвінік. Дитину, що володіє цим типом темпераменту, помітно відразу. Вона товариська, стримана, урівноважена, усміхнена. Це справжнє «сонечко» — життєрадісне, допитливе, активне створення, яке майже завжди перебуває в гарному настрої.
  • Флегматик. Ця дитина стримана, старанна, вдумлива, але мовчазна. Флегматик налаштований миролюбно, намагається уникати конфліктних ситуацій і не порушувати звичний для нього розпорядок дня.
  • Меланхолік. Дитина, що володіє таким типом темпераменту, мовчазна, замкнута та похмура. Вона не впевнена у власних силах і потребує допомоги, коли потрібно зробити правильний вибір.

Для розвитку закладених природою здібностей, які безумовно є у кожної дитини, необхідно знайти для малюка «правильні» заняття, які розкривають його потенціал.

Дітям різних типів темпераменту підходять різні захоплення і спортивні секції:

  • Холерик. Такій дитині рекомендується займатися рухливими видами спорту, де вона зможе реалізувати свої лідерські якості. Футбол, хокей, баскетбол — це те, що потрібно холерикові. Для контролю над гальмівними процесами рекомендуються спільні з дорослими заняття малюванням і конструюванням.
  • Флегматик. Дитині з таким типом темпераменту підійде малювання, шахи музика, де вона зможе розвинути свої творчі здібності. Флегматика можуть зацікавити види спорту, які не вимагають швидкої реакції.
  • Сангвінік. Таким дітям необхідні рухливі ігри, але в спорті вони не будуть прагнути до кращого результату. Для них важливий сам процес навчання, тому в цьому випадку важливо знайти доброзичливого тренера.
  • Меланхолік. Така дитина складно включається в колективні ігри. Але,слід зауважити, що поодинокі заняття можуть привести до того, що малюк замкнеться ще більше. Важливо допомогти дитині подолати себе, щоб і надалі розважатися нарівні з усіма.

Важливо запам’ятати, що не буває «хороших» або «поганих» темпераментів. І у сангвініків, і у флегматиків, меланхоліків або холериків є свої позитивні та негативні сторони. Батьки не можуть змінити те, що закладено природою. Темперамент дитини шкільного віку залежить не від того, наскільки її правильно виховано вдома або у дитячому садку. Темперамент дається дітям з народження. А завдання батьків полягає в тому, аби виокремити сильні його сторони та «згладити» слабкі.