Що таке булінг та як із ним боротися

Досвід шкільного цькування був майже у кожного — або в якості жертви, або агресора. Або ж в якості «мовчазної більшості», яка цьому не перешкоджала або навіть заохочувала. Природа булінгу — абсолютно ірраціональна, а його жертвою може стати будь-хто.

Що таке булінг?

Не варто плутати булінг з конфліктами. Конфлікти — це нормальне явище для будь-якого колективу, не кажучи вже про дитячий, адже дітям властива жорстокість. Під час булінгу одна дитина потрапляє під цькування цілою групою. У цьому випадку сили сторін нерівні, адже жертва опиняється в меншості. І якщо після вирішення конфлікту, ситуацію забувають, то буллінг повторюється день у день. Навіть коли дитина змінюється на догоду кривдникам, вони все одно знаходять привід, до чого причепитися.

Приводи буллінгу можуть бути зовсім різні. Головне, щоб кривдникам було до чого причепитися: «худий» – «повний», «бідний» – «багатий», «двієчник» – «відмінник», улюбленець вчителя, з’їздив на гірськолижний курорт, має незвичайне прізвище або, навпаки, звичайне . Булінг може початися через те, що дитина прийшла в червоних черевиках або батьки не змогли йому купити новий смартфон.

Булінг серед хлопчиків і дівчаток проявляється по-різному. Цькування серед хлопців —  це найчастіше фізичне насильство: бійки, поштовхи, щипки, потиличники, псування особистих речей тощо. Жіночий булінг — це плітки, бойкоти, образи, перетягування на свій бік хлопчиків з класу тощо. Та врешті-решт такі цькування обов’язково завершуються бійкою, і вона може бути дуже жорстокою. Водночас емоційний булінг дорослим розпізнати дуже складно, адже ніяких видимих ​​фактів цькування не буде.

Сьогодні серед дівчаток найчастіше зустрічаються випадки Кібербулінгу. Цькування тут відбувається через соціальні мережі та месенджери. Тому батькам дуже важливо бути з доньками в одному інформаційному полі, знати, у яких мережах вони зареєстровані, і навіть бути в віртуальному світі «друзями».

Булінг не проходить сам собою. Якщо дитина дозволяє неодноразово ображати себе, не відповідаючи кривдникові, то у Булера виникне відчуття безкарності. І «розважатися» таким чином він буде знову і знову. Тому втручання дорослих є обов’язковим, і дуже важливо, аби воно подіяло на кривдників з першого разу. У іншому випадку батьки зроблять своїй дитині тільки гірше: цькування в школі триватиме вже з більшою силою.

Найефективніший спосіб покласти булінгу кінець — зібрати разом усі три сторони конфлікту: представника школи (вчителя або директора), кривдників та їхніх батьків і самим прийти на цю зустріч з дитиною. Заздалегідь слід підготуват докази та самостійно з’ясувати, що сталося. У такий спосіб найлегше довести батькам кривдників провину їхніх дітей і змусити застосувати виховних заходів.