Допомагаємо дитині вивчати вірші

Уміння швидко вчити напам’ять віршований текст є дуже важливим, починаючи вже з дитячого садка або початкових класів школи. Шкільною програмою передбачено читання напам’ять дуже багатьох поетичних творів, а — іноді і досить великих за обсягом. Тому братися за тренування уваги та пам’яті слід з раннього віку.

Щоб прищепити дитині любов до поезії та навчити швидко запам’ятовувати вірші, необхідно правильно мотивувати малюка.

Для цього слід:

  • не повідомляти про те, що віршик необхідно вивчити будь-що-будь. Адже можна сказати дитині: «Ці куплети про зайчика (ведмедика, квточку тощо) дуже цікаві. Давай я буду їх читати, а ти будеш повторювати слідом за мною»;
  • запитати малюка про те, які слова та вирази йому не зовсім зрозумілі. Після цього слід пояснити їх зміст. Внаслідок процес вивчення вірша пройде набагато легше для дитини;
  • скористатися улюбленими іграшками малюка, розсадивши їх навколо. Буде дуже цікаво виділити кожному певну роль: так само, як і в сюжеті вірша;
  • намалювати тварин, предмети або ситуації, про які йде мова в віршику. Це допоможе більш яскраво та детально уявити сюжет.

Для швидкого та якісного запам’ятовування необхідно задіяти всі способи. Якщо Ви вчите вірші з дитиною, допоможіть їй «опрацювати» твір, спираючись на всі види пам’яті:

  • Зорова. Уважно прочитайте вірш, звертаючи увагу на його розташування на сторінці, шрифт. Це допоможе потім уявити собі цю сторінку з надрукованим на ній твором.
  • Слухова. Прочитайте вірш вголос. Після цього можна згадати читання з інтонацією та паузами. Прочитаний твір лунатиме в пам’яті.
  • Моторна. Відтворіть вірш на папері. Можна писати по черзі ручками різних кольорів. Так буде набагато легше його пригадати. Коли малюк переписав вірш, можна підглядати тільки в нього, а не в книгу.
  • Емоційна. Разом з дитиною намагайтеся відчути все, про що читаєте: запахи, дотики вітерця, холоднечу, спеку. Потім, згадуючи свої емоції, слова також прийдуть на думку.
  • Смислова. Необхідно точно уявляти собі, про що йде мова у вірші. Тоді можна пригадати і за змістом, «про що там далі».

Запам’ятовування віршів у дитячому віці має дуже важливе значення для малюка. Завдяки цьому  дитина швидко поповнює свій словниковий запас, тренує пам’ять, набуває почуття ритму, і з легкістю зможе вивчити будь-який вірш і надалі.