Про що говорить дитячий малюнок?

Аналізуючи дитячий малюнок, можна легко дізнатися про внутрішній світ маленького художника, його психологію.

Один і той же сюжет малюнка кожна дитина відтворить по-своєму. Малюк обере лінії, фарби та форми, співзвучні його настрою, відчуттю, баченню світу. Спочатку будь-який малюнок зароджується в голові. А потім з’являється на папері, відображаючи почуття та думки свого автора.

Дуже виразно це можна побачити на прикладі дитячих малюнків. Але не потрібно робити висновків на підставі лише одного малюнка: «Якщо зобразив все чорним олівцем, значить, у дитини глибока депресія». Для того, щоб отримати повну та об’єктивну картину психологічного стану малюка, потрібно порівняти малюнки, які зроблені протягом одного місяця.

Батькам слід звернути увагу на сюжет малюнків своєї дитини. Найчастіше діти зображують дерева, сонце, небо, людей, тварин, будинки, квіти і трави. Величезна кількість злих, рогатих, зубастих і небезпечних тварин може вказувати на сильне внутрішнє напруження маленького автора. Відсутність людей і тварин на дитячих малюнках може сигналізувати про проблеми в спілкуванні.

Також, аналізуючи дитячі малюнки, слід звернути увагу не тільки на домінуючі кольори, але й на кольори, присутність яких невиправдано або перебільшено. Наприклад, коли малюнок виконаний лише чорними контурами, і малюк не хоче його далі розфарбовувати. Або ж всі предмети намальовано червоним, хоча насправді вони точно не червоні.

Зазвичай під час малювання діти використовують 5-6 кольорів.  Більш широка палітра відкриває натуру чутливу, багату емоціями.  А мала каже про негативні емоції на даний момент.

Що означають кольори на дитячому малюнку? 

  • Темно-синій зосередженість на внутрішніх проблемах, потреба у спокої;
  •  зелений врівноваженість, незалежність, впертість, прагнення до безпеки;
  •  червоний сила волі, ексцентричність, агресія, збудливість;
  •  жовтий позитивні емоції, допитливість, оптимізм;
  • фіолетовий фантазія, інтуїція;
  •  коричневий повільність, фізичний дискомфорт;
  • чорний пригніченість, протест, потреба в змінах;
  • сірий байдужість, бажання не помічати того, що турбує.

Окрім кольору, варто також слід звернути увагу на те, яким саме чином дитина відтворює малюнок. Повне замазування, зафарбовування або заштриховання фігури сигналізує про негативні емоції дитини. Те, що малюк зафарбував, викликає у нього або страх, або сильну тривогу. 

Радимо батькам звернути увагу не тільки на розмір самого малюнка, а й на розмір окремо взятих деталей. Маленький малюнок з дрібними фігурами та предметами сигналізує про боязкість, невпевненість, тривогу маленького автора.

Розташування малюнка нижче середньої лінії аркуша сигналізує про занижену самооцінку; вище середньої лінії аркуша, навпаки, говорить про завищену.

Як правило, все, що є для малюка значущим, він зображує великим. А те, що не є дуже важливим маленьким. Зображуючи своїх друзів, малюк намалює найвищим не найбільш рослого, а того, хто користується у нього авторитетом. Крім того, потрібно звернути увагу й на пропущені деталі. Якщо хтось на малюнку не має ніг це може свідчити про відсутність стабільності, відсутність рук вказуює на складнощі у взаємодії з зовнішнім світом. Сильно збільшений розмір вух сигналізує про те, що для дитини вкрай важлива думка оточуючих, і вона демонструє, що готовий до них «прислухатися». Якщо на малюнку дуже збільшено  голови, це означає, що розум дитини превалює над його почуттями.

Пам’ятайте, що при аналізі малюнка найважливішим є загальне враження. Намагайтеся зрозуміти, які емоції висловлює юний автор. Задоволеність, радість, щастя або самотність, тугу, страх? Що відбувається на душі у Вашого малюка? Про що він намагається сказати своїм малюнком?