Як вітамінізувати раціон дитини?

Восени дуже важливо приділяти особливу увагу раціону дитини. Це необхідно для того, щоб зміцнити імунітет перед майбутніми холодами. А чим годувати дитину восени?

Щоб поліпшити роботу імунної системи дитини в холодний період, необхідно вітамінізувати її харчування протягом літа й осені. Осінь дуже багата на фрукти й овочі, які є головною коморою вітамінів і корисних мікроелементів. Тому в осінній період обов’язково додавайте до раціону своїх дітей такі овочі, як капуста, морква, солодкий перець і багато інших.  Отримавши достатню кількість вітамінів, організм дитини буде краще протистояти різним вірусним та інфекційним захворюванням.

Щоб поповнити організм дитини вітаміном С, необхідно вводити в раціон такі овочі, як солодкий перець, який є лідером серед овочів за вмістом цього вітаміну;  капусту, свіжу або квашену; яблука, особливо з кислинкою, які також дуже багаті на вітамін С. Аби дитина отримала необхідну добову норму вітаміну, необхідно з’їсти лише один свіжий солодкий перець або 200 грамів капустяного салату. Найкраще давати дитині овочі в сирому вигляді, так як вітамін С руйнується під впливом високих температур.

Не варто також ігнорувати досить кислі, але тільки на перший погляд, ягоди, типу шипшини або кизилу. З цих продуктів можна готувати смачні морси, компоти та варення. У такому вигляді ці багаті вітаміном С ягоди припадуть до смаку дітлахам і зміцнять їх імунітет.  А це особливо важливо в простудний осінній період!

З початком навчального року не можна забувати і про збільшення розумових і фізичних навантажень у дитини. Справлятися з домашнім завданням, брати участь у спортивних змаганнях і при цьому добре себе почувати допоможуть ті самі вітаміни та мінерали, особливо йод. Йододефіцит в організмі дитини може мати негативні наслідки для фізичного та розумового розвитку. Саме тому важливо додавати до раціону дитини продукти, багаті йодом. Наприклад, морську капусту, яка продається в магазині.

Морква є справжнім джерелом необхідних дитині вітамінів. Вітамін А сприяє зміцненню імунітету та підвищенню опірності організму до інфекцій. Вітамін В також є відмінним захисником імунної системи, до того ж він грає найважливішу роль у формуванні лімфоцитів (кров’яних тілець). Крім моркви, ці вітаміни містять такі овочі, як картопля, капуста, боби, квасоля, горох, зелена цибуля, шпинат. Однак необхідно врахувати, що вітамін А краще засвоюється за допомогою жирів, тому салати з цих овочів найкраще заправляти рослинною олією.

Щоб зміцнити нервову систему дитини, а також поліпшити роботу травної системи, в раціоні повинні бути присутніми такі овочі, як горох, квасоля, помідори, шпинат. Добова потреба у вітамінах, що містять ці овочі, невелика, але їхня відсутність може сприяти розвитку різних захворювань.

Щоб зберегти поживну цінність овочів, необхідно правильно їх обробляти та готувати.  Мити овочі потрібно в холодній проточній воді. Пам’ятайте, що основна частина вітамінів і мінералів в овочах знаходиться під шкіркою, їх слід чистити якнайтонше, а різати варто крупніше. У такий спосіб втрати вітамінів і мінералів будуть менші. Варити овочі необхідно неочищеними вигляді. Так, вітаміни, що містяться в них, не втрачають своїх властивостей. Також овочі можна тушкувати, запікати на грилі або в духовці, готувати на пару. Зелень найкраще додавати до готових страв.

Пам’ятайте, що саме осінь є найбільш благодатним часом для вітамінізації дитини, адже в свіжих овочах найбільший вміст вітамінів, а при тривалому зберіганні, навіть в найкращих умовах, частина вітамінів і мінералів руйнуються. Однак овочі та фрукти необхідно давати дитині цілий рік, щоб поповнювати запаси організму корисними речовинами.