Допомагаємо дітям вирішувати конфлікти

За своїм визаченням «конфлікт» — це зіткнення інтересів, тому в цьому випадку сварок не уникнути . А як правильно поводитися в таких ситуаціях?

Дуже часто можна зустріти два протилежні погляди на вирішення конфліктів між дітьми. Один з них — «вирішать самостійно», інший — «самостійно не вирішать». Це абсолютні крайнощі, особливо якщо вдаватися до однієї з них регулярно.

Якщо конфлікт сильний, і діти не можуть розібратися самі, то слід втрутитися батькам (але тактовно і делікатно), задавши наступні питання: через що сталася сварка? Як ви вчинили? Як треба було вчинити? Запам’ятайте, чим молодша дитина, тим більше підказок до відповіді на останнє питання може дати дорослий. Адже саме батьки розповідають, як правильно повести себе в конфліктній ситуації, підказують, як її можна вирішити.

Перше, що слід зробити батькам, допомагаючи малюкам у вирішенні конфлікту, — це усунути власну упередженість. Адже треба завжди бути об’єктивними. Вам необхідно допомогти дітям позначити межі своєї території, оскільки завжди є територія загального користування та індивідуальна. Те ж саме стосується й власних речей/іграшок. Ваше завдання — навчити дітей просити один в одного дозволу тимчасово скористатися будь-якої річчю. Такий метод допоможе задати деякі правила вирішення конфліктних ситуацій та дозволить зберегти маленького власника від загрози вторгнення в його простір.

Для уникнення конфліктних ситуацій навчіть свою дитину домовлятися, не створюючи суперечок.  Якщо сутички інтересів не уникнути,  спробуйте разом з дітьми знайти вихід з ситуації, який задовольнить обидві сторони. Запропонуйте дітлахам придумати можливі шляхи та способи вирішення їх спору. Намагайтеся стати посередником в їх переговорах, та ні в якому разі не суддею.

Батькам важливо вміти зменшувати емоційне напруження у дітей, не припускати загострення конфліктної ситуації. Для цього можна використовувати прийом зміни обстановки, наприклад, відвести дітей в іншу кімнату.  Ця проста дія досить часто допомагає дітям хоча б трохи заспокоїтися та почати обговорення проблеми.

Завжди пам’ятайте про те, що дуже важливо бути чуйними до будь-яких переживань дітей. Намагайтеся знайти та зрозуміти справжню причину конфлікту. І тоді Ви точно знайдете спосіб, як допомогти малюкам із пошуком  компромісу.  Пам’ятайте, розуміння емоційного стану дитини —  важливий крок на шляху до встановлення добрих відносин і  довіри.