Гігіена: як і коли чистити молочні зуби

Стоматологи рекомендують  починати чистку зубів з самого початку їх появи. Для маленьких дітей рекомендується використовувати спеціальну техніку. Для цього батькам слід взяти невеликий шматочок марлі й обмотати його навколо вказівного пальця. Далі — один раз на день рекомендується обробляти зуби малюка, проходячи по їх поверхні, прибираючи наліт. Після того, як дитині виповниться рочок, можна привчати її до використання зубної щітки. При цьому найефективнішою методикою стане власний приклад батьків: діти у цьому віці охоче повторюють усі дії дорослих. Тож при правильному підході можна легко привчити малюка із задоволенням чистити зуби.

Зрозуміло, перший час цю «процедуру» навряд чи можна буде вважати повноцінним чищенням зубів. Однак для підтримки гігієни ротової порожнини цього буде достатньо. Таким чином, згодом дитина зможе самостійно чистити зуби, використовуючи спеціальну зубну щітку з м’якою щетиною.

Починаючи з двох років, малюкам, як і дорослим, рекомендується відвідувати стоматолога один раз на півроку. Зверніть увагу на те, що саме перші кілька візитів особливо важливі. Оскільки в цей час батькам і лікарю необхідно створити сприятливу атмосферу, закріплюючи в свідомості малюка те, що кабінет стоматолога — це не страшно. Буде добре, якщо в ці перші візити ніякого лікування не буде зовсім. Головне завдання батьків — познайомити дитину зі стоматологом, пояснити правила догляду за зубами, зацікавити малюка та навіть пограти з ним. У результаті цього у дитини створиться позитивний асоціативний ряд як до стоматолога, так і до всіх атрибутів огляду.

Також усім батькам слід памятати,  що  раціон дитини є одним з найважливіших складових у профілактиці утворення карієсу. Перше, що слід обмежити. — кількість продуктів із великим вмістом цукру (таких, наприклад, як солодкі газовані напої та шоколад). Як правило, школярі молодших класів особливо люблять солодощі, а іноді навіть замінюють ними повноцінний обід. Нічого страшного і згубного для зубів не відбудеться, якщо дитина їсть солодке один або два рази на тиждень. Але якщо це повторюється щодня, то, звичайно, це буде завдавати шкоди здоров’ю зубів. Адже надмірне вживання цукру веде до утворення карієсу.

Але встановлювати категоричну заборону на улюблені ласощі не треба. Достатньо дозволяти дитині ласувати десертом один – два рази на тиждень. У цьому випадку, це, дійсно, буде приємним моментом, який принесе малюку особливе задоволення.