Заохочення та покарання

Перед батьками стоїть складне завдання: виховати дитину з мінімумом покарань. Як діяти, щоб не нашкодити дитячій психіці?  Шукайте золоту середину, поєднуйте заохочення та покарання. І пам’ятайте про індивідуальність своєї дитини. Методика повинна відповідати особливостям малюка.

Встановіть чіткі межі дозволеного. Поясніть дитині своє розуміння хороших і поганих вчинків. Малюк повинен добре розуміти причинно-наслідковий зв’язок, що за поганою поведінкою стоїть суворе покарання.  Розкажіть йому про те, яке покарання його буде чекати, якщо він не буде слухняним.

Будьте послідовні. Якщо Ви сказали «ні», не намагайтеся вивертатися та змінювати своє рішення. Відмова означає відмову. Дитина повинна розуміти, що за порушення заборон на неї чекатиме певне покарання. Приймайте рішення в спокійному стані.  Нерівний емоційний рівень стане причиною необґрунтованих покарань.

Пам’ятайте, що всі члени сім’ї повинні дотримуватися єдиної думки  На вашому боці повинні бути і чоловік, і бабусі з дідусями. Діти добре відчувають людей. Тому зможуть швидко знайти серед вас найслабшого, яким згодом будуть маніпулювати.

Покарання має бути обґрунтованим. На перший раз небажану витівку можна пробачити та просто попередити малюка про неминучість покарання у наступний раз. Поясніть дитині, що усвідомлене порушення правил і прояв агресії вимагає серйозного покарання.Ніколи не закривайте очі на проступки і не відкладайте покарання на потім.

Зберігайте рівновагу та спокій. Не вдавайтеся до криків і лайки. Намагайтеся спокійно розмовляти з малюком і пояснити його помилки. Підкажіть, яким чином він може вирішити ці проблеми. Дитина не повинна відчувати себе нелюбою батьками.  Покажіть, що Вам теж сумно, коли доводиться щось забороняти.

Проводьте виховні заходи тільки в хорошому настрої. Якщо Ваш настрій зіпсовано через проблеми на роботі або особистих переживань, краще перенесіть аналіз поведінки дитини на інший час.

Зрозумійте, що хвала повинна бути чітко обґрунтована. Виділяйте позитивні сторони дитячого вчинку і відзначайте отриманий позитивний результат.

Звичні буденні вчинки не піддаються заохоченням. Прибрати за собою тарілку або застелити ліжко це само собою зрозумілі речі. Не варто хвалити дитину за подібні дії.  Малюк зможе відчути Вашу невіру в його сили.

Укажіть на позитивні емоції, які відчуває дитина. Коли вдається досягти успіху, людина відчуває радість і гордість за себе. Якщо малюк зверне на це увагу, у нього з’явиться мотивація рухатися вперед далі.

Не намагайтеся заохотити вчинок малюка грошима. Якщо Ви хочете нагородити дитину саме матеріально, вибирайте інші речі. Наприклад, давайте за кожну добру справу цукерку або лічильну паличку. А по досягненню певної кількості пообіцяйте сходити разом в кіно або в парк