Дитяче злодійство: вчимося реагувати правильно

Дитяче злодійство зустрічається досить часто. Іноді це відбувається неусвідомлено: дитині просто захотілося взяти якусь річ і вона ще не розуміє, що це злодійство. Для батьків подібна ситуація стає шоком. Але в більшості випадків усе не так страшно, як може здатися на перший погляд. Важливо не ігнорувати подібні ситуації, адже дитинство — час, коли закладаються моральні основи для майбутнього життя.

Дитяче злодійство — проблема важка, але вирішувана. Якщо після першої крадіжки коректно пояснити дитині, чому злодійство неприпустимо, і потім допомагати уникати спокус, Ви обов’язково досягнете успіхів.

Аби уникнути дитячого злодійства, батькам необхідно з самого малечку закладати у дитини розуміння понять «своє» та «чуже». Дуже важливо навчати поваги до чужих речей. Також встановлюйте довірчі відносини в родині, і тоді дитина зможе довіритися Вам, навіть якщо вчинила неправильно. Не забувайте, що у дитини повинні бути власні кишенькові гроші. Нехай невеликі, але вміння розпоряджатися ними — це перші кроки до фінансової грамотності.

Завжди пам’ятайте прислів’я «Не спіймали — не злодій». Необґрунтовані звинувачення здатні завдати шкоди психіці та назавжди зіпсувати стосунки між Вами. Якщо немає твердої впевненості, не варто звинувачувати дитину. Краще поговоріть і разом розберіться в ситуації. Навіть якщо дитина в розмові з Вами грубить, ймовірно вона просто налякана. У такій ситуації погрози батьків тільки посилять негативне ставлення.

Реагуйте на факт будь-якої крадіжки, навіть дріб’язкової. Якщо малюк без попиту виніс із магазину цукерку, до цього необхідно поставитися серйозно. Важливий факт крадіжки, а не вартість поцупленого. Безтурботне ставлення мами до вкраденого малюком льодяника може обернутися крадіжкою смартфона підлітком.

Дайте дитині зрозуміти, що Ви готові вислухати та допомогти все виправити. Не приховуйте свого засмучення. Головне, не з’ясовуйте проблему прилюдно, не змушуйте вибачатися в присутності натовпу свідків. Таке приниження не виховує, а ось зламати й озлобити може. Не дозволяйте іншим ображати Вашу дитину. Завжди пам’ятайте, малюк повинен знати, що Ви не залишете його одного. Запропонуйте разом повернути вкрадену річ. Якщо факт крадіжки встановлений, обговорений і наслідки виправлені, не дозволяйте ні собі, ні іншим докоряти дитини в подальшому.

Звичайно, питання дитячого злодійства складне та неприємне. Будьте уважні до дітей, подбайте про теплі відносини в родині, виділяйте кишенькові гроші та навчайте розпоряджатися ними. Ці прості правила допоможуть уникнути неприємних ситуацій.