Навчаємо малюка уважності та зібраності

Діти наша найбільша радість на світі. Ми прагнемо подарувати їм все те, з чого формується таке поняття, як «щасливе дитинство». Це наша любов, увага, турбота і ласка. Коли малюк з’являється на світ, усі думки батьків зайняті тим, як же організувати для дитини правильний догляд: як її викупати, нагодувати, вкласти спати. Роки йдуть, а малюк дуже швидко росте. 

І ми помічаємо, що сучасні діти розвиваються дуже швидко. Педагоги в школах і дитячих садках адаптують програми навчання дітей, тим самим вимагаючи від них ще більших умінь. А хто повинен підготувати дитину до навчання та прищепити йому всі корисні навички? Звичайно ж, батьки. Тому заняття з малюками починаються вдома ще з самого раннього віку.

Однак, часто трапляється так, що у малюка зовсім не виходить щось запам’ятати, виконати ту чи іншу вправу або завдання. Можливо, чинником цієї проблеми є  розсіяна увага малюка. Як же йому допомогти?

Спробуйте простежити, аби під час заняття дитину нічого не відволікало, наприклад, голосно працюючий телевізор або музика, що доноситься з сусідньої кімнати. Таким чином, Ви поступово навчите дитину концентруватися на конкретній справі.

Учіть дитину зосереджуватися на чомусь одному. Наприклад, у вигляді гри запропонуйте обрати будь-яку іграшку і разом із Вами її розглянути, по черзі називаючи ознаки, які не можна повторювати. Наприклад, розглянемо іграшкового зайця: у нього довгі, м’які вуха, у нього є хутро, чотири лапи, у нього коротенький хвіст тощо.  Бажано, щоб дитина виграла, назвавши якомога більше фактів про іграшку. Далі запропонуйте порівняти зайця й уявного кота: встановіть, що у них є спільного, а що їх різнить.

Використовуйте емоції. Дітям дуже не вистачає емоцій і фарб у розмовах із батьками. Зазвичай малюк чує або спокійний, або незадоволений голос батьків. А ви спробуйте пограти зі своїм голосом і побачите, як дитина зацікавиться тим, що ви говорите. Також замість невдоволеного не «не відволікайся», «не бешкетуй», «знову ти за своє», краще скажіть: «Молодець, у тебе добре все виходить. Дивись, тобі залишилося дописати всього три букви і ми підемо грати або пити молоко з печивом».

Дуже допоможуть у цьому питанні й домашні доручення. Не варто просити дитину робити тільки дрібниці. Попросіть про що-небудь більш відповідальне.  Наприклад, про догляд за квітами або домашнім улюбленцем. Але переконайтеся, що дитина Вас вислухала та зрозуміла. Для цього встановіть зоровий контакт (присядьте і будьте на рівні очей), скажіть чітко своє прохання, перепитаєте чи зрозуміла Вас дитина і дайте час на виконання. Повірте, такими простими методами Ви можете навчити свого малюка уважності та зібраності.