Що допоможе знайти спільну мову з дитиною?

Мало кому з батьків вдається уникнути конфліктів з дитиною. І це нормально, адже дрібні розбіжності неминучі. А ось постійні великі сварки це серйозна проблема, яка виникає через нерозуміння, що призводить до нервових розладів.  Але чи можна пом’якшити ситуацію та знайти спільну мову зі своїми дітьми? Адже навіть підлітки важко переносять крики, лайки, що вже говорити про малюків, які як губка вбирають всі негативні емоції. А через тиск з боку батьків стають замкнутими. Та набагато важливіше виростити здорову та щасливу людину, а в цьому можуть допомогти деякі важливі поради.

Що допоможе знайти спільну мову з дитиною?

  1. Згадати своє дитинство.

Напевно у кожного були такі моменти, коли образа перекривала всі інші почуття і хотілося скоріше захиститися. Так само і з дітьми зараз. Варто лише згадати, які почуття відчували батьки в тих чи інших ситуаціях, і зрозуміти свого малюка буде набагато простіше, а отже і знайти з ним спосіб спілкування. Адже всі люди відчувають емоції, а у дітей вони особливо яскраві та сильні, тому їх потрібно пильно контролювати. 

  1. Потрібно навчитися пом’якшувати.

Ця, на перший погляд, проста порада виявиться вельми корисною. Спробуйте замінити всі суворі фрази, схожі на накази, м’якими проханнями. Можна з упевненістю сказати, що дитина відгукнеться на добре ставлення до неї і з більшою охотою стане слухатися.

  1. Почати з питання. Дати свободу вибору.

Коли потрібно дати малюкові якесь доручення, попросити про допомогу, або ж просто змусити його сидіти на місці, можна застосувати кілька простих хитрощів.Почати з питання вибору. Адже коли людина отримує вибір і може самостійно вирішити, як і чим ій зайнятися, піднімається самооцінка, а малюк одразу ж почуває себе дорослішим.

Це можна піднести так: «Що ти хочеш зробити зараз? Прибрати іграшки або скласти книжки на полицю?»,«Ти будеш допомагати мені на кухні, або старшому братові в кімнаті?».

Так дитина буде в гарному настрої та займеться корисною справою. І в неї не зникне бажання допомагати, що могло статися, якби Ви просто змусили малюка щось робити.

  1. Враховувати важливість заняття дитини.

Багатьом батькам здається, що та чи інша гра малюка просто розвага, і його час насправді не зайнято нічим важливим. І тому легко відривають дитину від малювання, гри з друзями, прогулянки.

Але так робити не можна. У такій ситуації знову ж таки варто повернутися до форми питання та попросити дитину на деякий час залишити  свої захоплюючі заняття.

  1. Не забувати про похвалу.

Звичайно, не потрібно хвалити дитину за всі її вчинки, навіть не дуже вдалі. Адже якщо трохи перебільшити, то можна розпестити малюка. Але, без сумніву, навіть за маленькі досягнення можна заохотити помічника, тим самим стимулюючи його ще більше брати участь в сімейних справах і допомагати батькам.

  1. Навчитися відступати від правил.

У багатьох іграх батьки наполегливо вимагають від дітей дотримання певних правил. А відступати від них ні в якому разі не можна, адже тоді гра стане зовсім іншою! Але чому б і не спробувати. Гра може стати більш цікавою як для дорослого, так і для дитини.

А у процесі створення нових правил, малюк проявить свою креативність, нестандартність мислення та багату фантазію.

 Так чи можна знайти спільну мову з дитиною?

Звичайно, можна. Спробуйте лише підійти до справи з боку свого малюка. А зрозумівши, що він відчуває в певній ситуації, можна навіть відкрити свої способи доброзичливого й ефективного спілкування.