Загубилася дитина: не панікуємо, діємо злагоджено!

Ситуація, коли губиться дитина, вкрай неприємна та страшна. Трапляється це завжди раптово та несподівано, тому батьки починають панікувати, а діти плакати. Насправді, це може статися з ким завгодно, головне знати, що треба робити і діяти узгоджено.  Таким чином, можливо звести стрес до мінімуму. 

Що ж робити, якщо дитина загубилася в людному місці: каток, торговий центр, магазин, ресторан?

Припустимо, що така ситуація сталася та дитина загубилася. Перше, що треба зробити, змусити себе не панікувати. Повернутися тим самим маршрутом, яким Ви йшли з дитиною. Якщо пошуки виявилися марними, необхідно розпитати людей навколо, зайти в найближчий магазин, звернутися до охоронців і адміністраторів.  У разі якщо і ці дії не дали результатів, потрібно дзвонити в поліцію.

Коли дитина знайдеться, ні в якому разі не можна її сварити. Адже малюк не хотів губитися,він пережив стрес і зараз розгублений. Необхідно показати малюкові свою любов і турботу.

 Що робити дитині, якщо вона загубилася?

Заздалегідь потрібно розповісти дитині, які правила потрібно засвоїти, щоб швидше повернутися до мами і тата:

  1.  Не панікувати та не плакати. Адже дитину люблять, уже шукають і точно знайдуть.
  2. Деякий час краще стояти на місці.
  3. Якщо довгий час батьки не приходять, треба звернутися до поліцейського. Якщо поряд немає патрульного, слід знайти іншого дорослого, бажано з дітьми, та попросити допомогти. Чітко назвати прізвище та ім’я, адресу, номер телефону будь-якого з батьків.
  4. У торговельному центрі або іншому великому приміщенні необхідно сісти на найближчу лавку, стати до стіни або звернутися до охоронця чи касира. Назвати контактні дані батьків і попросити людей їх знайти. У ТЦ адміністратор може оголосити про те, що знайшлася дитина і де її забрати.
  5. Загубившись на ковзанці, потрібно відійти в сторону, до бортика. Так дитину не зіб’ють з ніг інші люди. Просуваючись по краю, дійти до виходу з катка і там чекати батьків та обов’язково повідомити адміністратору атракціону.

Ще до походу в місця масових скупчень людей потрібно обговорити з дитиною її дії на випадок, якщо вона загубиться. Кращим варіантом буде форма гри: запитати, що саме зробила би дитина в тій чи іншій ситуації, скорегувати відповідь і дати чіткі інструкції. Бажано регулярно проводити такі опитування, щоб інформацію не забувалася. Такі обговорення нададуть дитині впевненість у своїх діях і зменшать страх і паніку.

З дитинства кожна дитина повинна знати напам’ять: ім’я та прізвище, а також імена батьків, свою домашню адресу. Необхідно навчити дитину цим простим і дуже важливих даних, вони можуть суттєво полегшити пошуки. Також сказати, що треба голосно кликати маму чи тата і не боятися їх гніву, бо його точно не буде.  Рекомендується одягати дитину в яскравий одяг або чіпляти аксесуари так буде легше помітити її в натовпі. Можна дати дитині свисток, свист можна почути набагато швидше.

Та пам’ятайте, з дитиною потрібно спілкуватися, навчати її, обговорювати різні ситуації.  Навчити кричати, якщо його кудись тягнуть і говорити чітке «ні».