Робимо ранок приємним, а підйом з ліжечка — безболісним!

Як зробити, щоб ранок для малюка був дійсно добрим, коли ще не прокинулося навіть сонечко? За вікном примхлива осінь, і замість того, щоб поніжитися в ліжку, треба збиратися до школи? А тут ще й мама постійно повторює: годі спати, соня, прокидайся!

Ні в якому разі:

  1. Не вмикайте світло.
  2. Не зривайте ковдру.
  3. Не розмовляйте голосно..

Адже відомо, що уві сні у людини сповільнюються всі процеси, тому навіть дорослому організму знадобиться деякий час, щоб остаточно прокинутися. Відведіть на це 10-15 хвилин. Дуже важливо, щоб момент пробудження був поступовим і плавним.

Креатив допомагає розбудити.

Краще, ніж мама, ніхто не знає дитини. Тому спробуйте придумати певні традиції, які позбавлять малюка щоденного ранкового стресу. Наприклад, одна мама, щоб розбудити доньку, підходить до віконця та вголос розмірковує, що бачить там: ось тітонька вигулює собачку, на дереві сидить пташка, сусідський хлопчик сідає до тата в машину … Звичайно ж, дитяч цікавість переважає, і дівчинка вже сама біжить до віконця, і дивіться, скільки ж там сьогодні цікавої відбувається!

Перетворіть підйом у гру.

Зробити ранок приємним допоможе гра. Скажімо, поки очі малюка ще закриті, можна придумати, що по його тілу біжить мишка або їжачок (мамині пальці), які промовляють: «Вставай, вушко, вставай, пальчик, животик тощо» Потім на станцію «Ванна кімната»  відправляється електропоїзд. Хто не встигне на нього, піде пішки. Існує також чимало різних віршиків, які не залишають малюка байдужим.

Чудовим супроводженням стане будильник з доброю, спокійною, тихою мелодією, який повідомить, що ранок вже настав.

Помилки ранніх підйомів.

Припускаються помилок ті батьки, які, дивлячись, як безтурботно та солодко спить малюк, відкладають підйом на останній момент. Унаслідок  малюк, остаточно ще не прокинувшись, дуже повільно збирається, а по дорозі до школи «оглядає сон». Словом, підняти – підняли, але не розбудили. А якщо ще й шкільні речі не складені, паніки не уникнути!

Корисні поради.

Якщо ж малюк встав «не з тієї ноги» восени або взимку Ви маєте справу з невідповідністю світлового дня активного періоду. Тому краще за 10-15 хвилин до того, як будити малюка, включити бра або настільну лампу, а через деякий час більш яскраве світло. Так Ви симітіруете схід сонця.

Якщо Ви прокинулися в поганому настрої, не слід переносити його на інших членів сім’ї. Примусьте себе бути добрими та терплячими. Готуючи сніданок, зробіть кумедний дитячий малюнок на тарілочці з овочів або фруктів.

Не забувайте про власний приклад. Якщо Ви самі до останнього не вставали з ліжка, щоранку бурмочучи собі під ніс, як це все набридло, чого ж тоді вимагати від дитини?

Також не менш важливі вечірні «процедури». Перед сном почитайте дитині казку, поцілуйте. За годину-дві до сну уникайте рухливих, гучних ігор. Увечері слід провітрити кімнату, простежити за тим, щоб дитина не була голодною або, навпаки, не переїла перед сном. Якщо малюк погано засинає, домовтеся, що відразу після купання він лягає в ліжечко. Теплі ванни, особливо з травами, дають заспокійливий ефект. Покладіть біля дитини улюблену іграшку. Коли вони поруч, це дає відчуття захищеності.

 І не забувайте побажати доброї ночі!