Проблеми підлітків: Як стати другом для дитини?

Підліткові роки є серйозним випробуванням для дитини та її батьків. Підлітки досить часто сперечаються з батьками, вони намагаються домогтися більшої самостійності та мінімуму контролю з боку дорослих. Це природний крок, однак, інколи батькам в цей період доводиться стикатися з неповагою до себе.

У ситуаціях, коли поведінка підлітка стає все більш проблемною, важливо вирішити складну ситуацію, перш ніж вона вийде з-під контролю.

Основні проблеми сучасних підлітків:

  1. Підліток залежить від електронних пристроїв.

Більшість підлітків постійно зосереджена на мобільних телефонах і текстових повідомленнях, для них це спосіб залишатися завжди на зв’язку зі своїми друзями.  Проте це не повинно заважати іншим аспектам їхнього життя, таких як навчання, допомоги по дому та саморозвитку.

Вирішити цю проблему можна легко та безболісно. Деякі батьки встановлюють комп’ютери в загальних кімнатах будинку, щоб мати можливість контролювати віртуальну діяльність дитини. Інші встановлюють тимчасові обмеження для використання пристроїв. Крім цього існують обмеження для різних сайтів і програм з небажаним вмістом.

  1. Підліток ворожий до батьків.

Батьки можуть і не помітити, коли їх чудове дитя перетворилося на дратівливого підлітка, який поводиться зневажливо, звертається по-хамськи, закочує очі й ігнорує правила. Адже більшу частину юності молодь вчиться власним моделям поведінки, які б були відмінними від поведінки батьків.

У цей період думка друзів цінується значно більше, ніж думка сім’ї, і це може бути небезпечно. І дуже важливо встановити основні норми поведінки, і головним правилом є заборона сваритися з батьками. Підліток повинен розуміти, що батьків не влаштовує така непростима поведінка.

  1. Підліток швидко втрачає самовладання.

Будь-які слова провокують підлітка на роздратування та лють, змушують кричати, плакати, тупати ногами та тікати до іншої кімнати. Найчастіше це є результатом фізичних та емоційних змін, які переживає дитина. Однак це серйозно ускладнює спілкування з нею.

Під час таких суперечок радимо батькам змінити свою тактику: замість моралей і рад, слід висловити дитині співчуття. Це дозволить налагодити контакт з підлітком і домогтися чесного спілкування

  1. Підліток каже неправду.

Є багато причин, за якими підліток може не говорити правди. Наприклад, бажання приховати деякі факти від батьків як спосіб домогтися більшої незалежності. Коли ваша приховує деталі свого життя, це може бути тривожною ознакою того, що вона потрапила до недоброї компанії, а можливо й займається нечесними справами.

Також це може означати, що підліток не звернеться до батьків за допомогою, якщо буде її потребувати. Необхідно зрозуміти, які саме проблеми приховує дитина. У такій непростій ситуації варто вивести підлітка на відверту розмову, і без дорікань, а як справжні друзі, спробувати вирішити виниклі труднощі, звичайно, якщо вони є. 

  1. Підліток приходить пізно.

Підлітки часто відчувають межі, і часто навмисно порушують встановлений батьками режим. Перш ніж влаштовувати скандал, батькам слід спробувати з’ясувати, чи існують такі правила у друзів дитини. Можливо, дійсні вимоги до підлітка є надто суворими. 

  1. Підліток обирає поганих друзів.

Батькам може здатися, що деякі друзі дитини-підлітка поводять себе неналежним чином і  тим самим надають поганий вплив. Однак, це не завжди є приводом для тривоги. Підліток може бути дуже прив’язаний до друзів, і будь-яка критика на їхню адресу буде сприйматися гостро, як особиста критика. Тому батькам не слід часто висловлювати свою думку занадто різко.