Чому китайські діти найуспішніші?

У міжнародному рейтингу PISА (програма з оцінки освітніх досягнень учнів) у 2018 році Китай посів перше місце за всіма дисциплінами (читання, математика, природничі науки). Та й у попередні роки, згідно з підсумками цього дослідження, найкраща середня освіта була у країнах Східної Азії: Китаї, Кореї, Сингапурі, Японії.

Чому китайські діти мають найкращі в світі успіхи в навчанні?

Неабияку роль у цьому відіграє спосіб життя китайців і відповідне виховання дітей, а також певним чином організована система навчання в Китаї.

Наприклад, китайський сніданок починається о 7 годині ранку, обід — об 11-12 годині; вечеря — також рання та ранній відбій. Китайці багато працюють, тож зазвичай маленьких дітей віддають на виховання бабусям і дідусям. І хоча в Китаї дуже люблять і шанують дітей, там дотримуються суворого виховання.

Освітня система в Китаї складається з: 

  • обов’язкової дошкільної освіти;
  • початкової школи;
  • неповної й повної середньої шкіл;
  • вищої школи;
  • вищої освіти.

Коли дитині виповнюється 3 роки, її віддають до дитячого садка. Це обов’язково, бо не приймуть до школи. Уже в ранньому віці дітей привчають до праці, оскільки вільний час у Китаї дорівнює неробству. Педагоги приділяють велику увагу гігієні й охайності, вони повністю контролюють поведінку дітей, заняття розписані щохвилинно. 

У початковій школі діти навчаються 6 років, після її закінчення вони вступають до трирічної середньої школи першого ступеня, яка має два напрямки: повна середня школа та професійна середня школа. Батькам і дітям уже на етапі переходу з початкової школи треба визначитися, чи вони орієнтовані на підготовку до вступу у виш, чи на отримання робітничої професії. Ці два етапи навчання є обов’язковими для всіх дітей. Далі за бажанням учні можуть продовжувати навчання в середній школі другого ступеня, успішно склавши іспити. Цей ступінь платний, але, якщо учень не склав іспити, то жодна оплата не допоможе — він не вступить.

Ті, хто планують вступати до вищих навчальних закладів країни, спочатку мають скласти іспити і вступити до вищої школи, яка готує учнів до вступу у виші.

Китайські принципи в навчанні

Через те, що китайська освітня система має багато етапів, учні, переходячи на кожний новий етап навчання, мають складати іспити. Протягом 12 років навчання вони проходять найсуворіший відбір. На кожному етапі відбувається розподіл учнів за інтересами та здібностями до певних дисциплін. До речі, про дисципліну в китайській школі: за 12 пропусків без поважної причини учня виключають.

Діти як у садках, так і в школі мають величезне навантаження. Навчальний день триває з 7-ї ранку десь до 16-ї години. Він розділений на дві частини: у першій половині діти вивчають основні дисципліни, у другій — додаткові. 

Навчальний рік ділиться на два семестри, починається у вересні, а закінчується в липні. На канікули діти отримують великий обсяг домашнього завдання. 

Плюси та мінуси китайскої системи навчання

Нова освітня система в Китаї чудово позначається на економіці країни. Освіті в цій країні приділяють неабияку увагу, а до вишів не потрапляють випадкові люди. Багато іноземців прагнуть навчатися в Китаї.

Але наших співвітчизників може налякати такий суворий підхід. Звісно, китайська система навчання кардинально відрізняється від фінської, скажімо. І в кожній системі кожна окрема родина відшукає свої переваги й недоліки.