7 книг для сучасних батьків

«Ох і нелегко ж бути малим… Хочу швидше стати дорослим…» Чи доводилося вам чути такі слова? Певно, ви й самі так думали, коли були малими, еге ж? Та зараз відчуваєте, як іноді важко бути батьками. А на попит завжди є пропозиція. Наразі існує їх ціла купа: всілякі психологи, блогери, різноманітні книжки про здоров’я й виховання дітей. Годі й шукати батьків, які б жодного разу не скористалися цими послугами.

Та як не втопитися в безодні книг про виховання? Як знайти саме те, що потрібно конкретно вашій родині? Ми вирішили обрати лише найкорисніші книжки і скласти їх у такий перелік.

«Батьки  в шоці», Ешлі Меррімен, По Бронсон, видавництво «Фабула».

Книга просто переверне догори дриґом ваше уявлення про виховання. Ба навіть якщо ви й не мали такого уявлення, ви будете гарантовано шоковані. Відомі американські журналісти  написали про стереотипи виховання дітей та викрили їхню неефективність. У книзі йдеться про похвалу, обман, важкий підлітковий вік. Ви зрозумієте, чому навчальні відеопрограми для малюків малоефективні, а навчання в найпрестижнішій школі не гарантує успіху в майбутньому. Книга допоможе уникнути багатьох проблем і стати найкращими батьками найкращих дітей.

 «Для турботливих батьків. Дитина народилася!», Малихіна М., видавництво «4Mamas»

Книга для тих, хто готується стати батьками або нещодавно ними стали. Вона є настільною для батьків немовляти першого року життя, адже це період надзвичайних змін, ніколи в житті дитина не змінюватиметься так швидко. Молоді батьки знайдуть відповіді на безліч запитань, що турбують їх повсякчас. Як зрозуміти, що малюк розвивається правильно? Як допомогти йому опанувати нові навички та знання? Чого малюк потребує? Які основні етапи розвитку дитини першого року життя? Як гратися з немовлям? Та багато інших корисних тем розкрито в цій книзі.

 

«Довідник розсудливих  батьків», Комаровський Є. О.

 

Авторитетна книга-довідник від славнозвісного харківського педіатра Євгена Комаровського. Володарі цієї книги наче мають удома свого цілодобового лікаря. Лише чіткі та зрозумілі відповіді на будь-які запитання, пов’язані зі здоров’ям малюка й доглядом за ним: про ріст і розвиток дитини, харчування, вакцинацію, аналізи та обстеження тощо.

«Велика книга батьківських секретів», видавництво «4Mamas»

А це практичний довідник про виховання від психолога. Дуже простий, із зрозумілою та зручною структурою, він допоможе батькам у певних нелегких ситуаціях. У ньому подані розповсюджені проблеми (наприклад, дитина дивиться забагато мультиків або не хоче вдягатися на прогулянку тощо), розкриті причини їхнього  виникнення та запропоновані три можливі способи розв’язання: від найлегшого на найскладнішого. 

«Спілкуватися з дитиною. Як?», Гіппенрейтер Ю.  Б., видавництво «АСТ»

Це, можна сказати, вже класика від відомої й шанованої дитячої психологині Юлії  Гіппенрейтер. Її книжки навчають батьків спілкування з дитиною не за допомогою криків і наказів, а за допомогою взаємоповаги, довіри й розуміння. Ви навчитеся домовлятися з власними дітьми й цікаво проводити дозвілля разом. 

«Зрозумій мене. Секрети розшифрування дитячої поведінки», Гресь А., видавництво «4Mamas»

Книга навчить батьків спостерігати за поведінкою дитини і правильно аналізувати її. Отже, вам не доведеться більше ламати голову над тим, що означає черговий викрутас малечі; ви не спалахуватимете гнівом від дивної поведінки дитини, бо розумітимете причини. У книзі запропоновані також і алгоритми дій у певних ситуаціях: втручатися чи ні; чи звертатися за допомогою до фахівців; чого робити не можна в жодному разі, аби не нашкодити тощо.

 «Якщо з  дитиною важко», Петрановська Л.

Відома сімейна психологиня Людмила Петрановська у своїх книжках дуже просто й зрозуміло викладає матеріал. А головне —  вона дає змогу батькам подивитися на світ дитини її ж очима. Книга відкриває двері у дитячий світ із його фізіологічними особливостями, віковими потребами, природними нахилами. У книзі пояснюється та чи інша поведінка або реакція дитини, розповідається про «важких» дітей і про те, як знайти до них підхід.